Welkom bij Stars Massageschool. Uniek in Twente. Niet dromen maar doen!

SCHOUDERPIJN
 
Ruta  Rhus Tox
 
Pijn in je schouder kan op diverse manieren ontstaan en variëren van licht tot ernstig en van kortdurend tot bijzonder langdurig. Een regelmatig voorkomende vorm van schouderpijn is het zogenaamde ‘frozen schoulder syndroom'.
Dat wil zeggen: een pijnlijke, stijve schouder die een overblijfsel is van een val, ontsteking of blessure. Dit is één van de weinige problemen die ontstaan door te weinig beweging in plaats van overbelasting. Een ‘frozen shoulder' betekent letterlijk ‘bevroren schouder'. Die naam is gekozen omdat je je schoudergewricht ook inderdaad minder kunt bewegen. De hoofdschuldige daaraan is het kapsel rond het schoudergewricht. Normaal rekt dit kapsel met de bewegingen mee. Als je na een blessure of kapselontsteking enige tijd rust hebt moeten houden, kan het kapsel in die tijd gaan verkleven met weefsels in de omgeving. Daardoor kan het niet meer maximaal meegeven bij een beweging en ontstaat er pijn als je een grotere beweging wilt maken dan het kapsel toelaat. Dat is dan ook één van de belangrijkste kenmerken van dit syndroom: pijn bij bijna elke beweging van de schouder.
Daarnaast kun je een duidelijk verschil merken tussen de beweeglijkheid van de pijnlijke en de gezonde schouder. je arm aan de pijnlijke kant kun je in geen enkele richting volledig strekken. je merkt dat als je je jas aantrekt, iets van een hoge plank wilt pakken en heel veel andere bewegingen die je dagelijks maakt. Hoewel deze aandoening heel pijnlijk is, moet je toch blijven oefenen en rekken. Daarbij kunnen uitwendige warmte-toepassingen, zoals een heet kompres of een hete douche op je schouder helpen. Ook een massage met SRL gelei kan als ondersteuning gebruikt worden.
Van nog groter belang is om een dergelijk aandoening te voorkomen.
Daarom kun je bij elke schouderblessure het beste zo snel mogelijk beginnen met slingeroefeningen, waarbij je het schoudergewricht beweegt zonder dat er veel kracht voor gebruikt wordt. Door je arm in cirkels rond te slingeren blijft het kapsel in beweging en krijgt geen kans om te verkleven. In veel gevallen is een fysiotherapeutische behandeling noodzakelijk. De fysiotherapeut kan door passieve rekoefeningen de bewegingsmogelijkheid van het kapsel vergroten, waardoor je daarna zelf makkelijker oefeningen kunt doen.

Samenvattend:

Meestal is rust van het grootste belang bij genezing, bij een frozen shoulder is dat beweging. Hoe pijnlijk het ook is, je moet je schouder blijven bewegen, want als je je schouder een paar maanden zoveel mogelijk ontziet en bijna niet gebruikt, worden de verklevingen zo dik en sterk dat ze niet meer op te heffen zijn. Dan is de enige mogelijkheid nog, om onder narcose de verklevingen los te laten trekken, een bijzonder pijnlijke methode.

Homeopathie

Je kunt Ruta D6 en Rhus toxicodendron D6 gebruiken, 3x daags van beide 10 druppels of 1-2 tabletten, gedurende lange tijd. In bijzonder hardnekkige gevallen kun je Ampelopsis weitchii gemmae 1D innemen, 3x daags 20 druppels in wat water een kwartier voor de maaltijd. Dit is een gemmotherapeutisch middel: gemmotherapie maakt gebruik van plantaardige weefsels in de groeiperiode, zoals knoppen, jonge twijgen, kiemen en dergelijke.
Uitwendig masseren met SRL gelei. Voorafgaand aan het doen van oefeningen, kun je de spieren masseren met Belliflor gel.