Welkom bij Stars Massageschool. Uniek in Twente. Niet dromen maar doen!

PIJNLIJKE ELLEBOOG (TENNIS/ SPEERWERPEN)
 
Arnica   Ruta

Pijn in je elleboog wijst in negen van de tien gevallen op een tenniselleboog.
De pijn straalt dan meestal uit naar je onderarm. Als je regelmatig je elleboog verstuikt of blesseert, kan op den duur een chronisch beeld ontstaan met pijn en verminderde bewegelijkheid van je elleboog.
Een tenniselleboog of tennisarm is een ontsteking van de aanhechting van de spieren rond de elleboog. Soms wordt ook de daar gelegen slijmbeurs aangetast. Deze blessure is het gevolg van te krachtige en te vaak uitgevoerde draaibewegingen met de onderarm. Een beweging die vaak gemaakt wordt tijdens het tennissen, vandaar ook de populaire benaming van deze blessure. Dat, wil echter niet zeggen dat alleen tennisspelers er last van zouden hebben, ook honkballers en golf spelers lopen kans op een tenniselleboog.
Eigenlijk loopt iedereen die zijn pols sterk moet belasten het risico van een tenniselleboog; de draaibeweging in de onderarm wordt namelijk gemaakt vanuit je po1s.
Bij tennissers is een slechte techniek de voornaamste oorzaak van het ontstaan van een tenniselleboog. Door te veel met de pols te doen, in plaats van bewegingen te maken met de hele arm vanuit de schouder, wordt niet alleen de pols onnodig vaak gedraaid, maar ook is de kracht die er op de spieren van de onderarm komt te staan veel groter. Andere factoren die daarbij meespelen zijn bijvoorbeeld een te zwaar racket of te zware ballen. Beide vergroten de kracht die de onderarm moet uitoefenen tijdens de slag. Ook als de snaren van je racket te strak gespannen staan of het handvat te groot is, moet je meer kracht leveren en zal eerder een tenniselleboog ontstaan. Als laatste kan het spelen op gras of beton genoemd worden. Op deze ondergronden stuitert de bal met veel meer kracht terug dan op een gravelbaan en is wordt er dus meer kracht uitgeoefend op de elleboog. Het belangrijkste kenmerk is pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Deze pijn kan naar de onderarm uitstralen.
Er kan ook een zware vermoeidheid in de onderarm ontstaan. Het belangrijkste bij de behandeling is rust, alleen dan kan de blessure genezen. Het begin van een tenniselleboog is eigenlijk een beenvliesontsteking. Doordat de spieren voortdurend aan de aanhechtingsplaatsen trekken, raakt het beenvlies geïrriteerd en uiteindelijk ontstoken.

Homeopathie
In het beginstadium kun je Arnica D6 gebruiken, het algemene middel bij kwetsuren. Daarna kun je overgaan op Ruta D6, een middel dat helpt bij klachten na veelvuldig draaien van een gewricht. Eventueel Ruta in combinatie met Rhus toxicodendron D6 nemen, als de pijn verergert bij koud weer en bij het begin van de beweging. Voor alle drie middelen geldt: 3x daags 10 druppels of 1-2 tabletten. Agaricus D6 is een goede keuze, als de combinatie Ruta en Rhus toxicodendron niet afdoende helpt. Kenmerkend is hierbij een gevoel van ijskoude speldeprikken in de arm.
Uitwendig SRL gelei meermalen daags rond de elleboog in masseren.