Welkom bij Stars Massageschool. Uniek in Twente. Niet dromen maar doen!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Waarom een massage?
 
Even een moment voor je zelf, aandacht voor je lichaam. Heerlijk wanneer je je vermoeid en/of gespannen voelt en eens helemaal wilt ontspannen.
De spieren kunnen door diverse oorzaken stijf en pijnlijk zijn.
Bijvoorbeeld door:
 • Verkeerde werkhouding
 • Afwijkende lichaamshouding (aangeboren, werk, blessure, .. etc.)
 • Stress (je hoofd loopt over)
 • Hoge werkdruk
 • Zware fysieke belasting tijdens het werk
 • Sport (belasting en belastbaarheid)
 • Niet genoeg bewegen (bewegingsarmoede)
 • Zwangerschap (Rondom de Zwangerschap)
Door de spieren, door middel van een massage, soepel te maken ontstaan er minder klachten. Ook kunnen klachten door massage worden verminderd of verdwijnen. Massage heeft een positief effect op de fysieke gesteldheid van het lichaam maar ook op de psychische gesteldheid. Lichamelijk goed in je vel zitten betekent dat je ook psychisch beter in je vel zit.
 
Welke massage neem je?
 
Iedere massage is weer anders. Een massage naar keuze uit mijn
Massage-Assortiment, wordt ook nog aan jou persoonlijke wensen aangepast. Het is aan jou of er tijdens de massage wordt gesproken of dat je wilt genieten van de stilte. Een sfeervol muziekje op de achtergrond behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.
 

 
 
 
 
 
 
 

 

Extra Massageinfo, olie en kruiden
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 
EFFLEURAGE

Effleurage beschrijft lange, kalmerende, strijkende bewegingen met de vlakke hand of met de vingers als je kleine plekken behandelt. Deze massagebewegingen worden vaak gebruikt om olie gelijkmatig op het lichaam aan te brengen. Je kunt beide handen tegelijkertijd gebruiken of de ene hand met de andere afwisselen.
Zorg dat de handen ontspannen zijn en volg de contouren van het lichaam. Gebruik iets meer druk wanneer je richting het hart strijkt, om de bloedcirculatie en de lymfestroom te verbeteren.
Als je van het hart afwerkt, gebruik dan de lichte druk.
De bewegingen moeten langzaam en vloeiend zijn.

Effleurages worden gebruikt aan het begin van een massage.
Het kalmeert de zenuweinden en helpt de gast om aan je aanraking te wennen. Aan het eind van de massage wordt effleurage opnieuw toegepast voor een ontspannen afsluiting.
Probeer elke keer de eerst volgende strijkbeweging met tamelijk weinig druk te beginnen, voer daarna de volgende strijkbeweging met iets meer druk uit.
Waar de grotere spiergebieden zitten, zoals de dijen en de rug, kun je voor een meer stimulerend effect maximale druk uitoefenen.

 
 
 
 
 
 
 

 

 


 
PETRISAGE
 
Petrissage wordt gekarakteriseerd door een aantal bewegingen die verschillende manieren van kneden, rollen en het optillen van de huid en spieren met zich meebrengen. Deze handelingen verstevigen en versterken de structuur door de diepe weefsellagen te stimuleren en door de hoeveelheid bloed die naar het betreffende gebied stroomt te vergroten. Ook wordt de lymfestroom erdoor verbeterd. De basisbeweging van het kneden lijkt heel erg op het kneden van deeg.

Bij petrissage begin je met je vingers van je af te laten wijzen, je duwt het vlees met de handpalm naar beneden, pakt het tussen de vingers en duim vast en duwt het naar de andere hand toe. Terwijl je met de eerste hand loslaat, pak je met je andere hand het vlees vast en duwt het terug naar de eerste hand.

Het is een ononderbroken actie, waarbij de handen afwisselend duwen en loslaten.

Door licht te kneden pak je de bovenste spierlagen aan, terwijl je op de diepere spieren werkt als je stevig kneedt. Zo worden gespannen spieren soepeler gemaakt en verstopt geraakt weefsel afgebroken, om het verwijderen van afvalstoffen te bevordere
 

 
 
FRICTIONEREN
 
Frictioneren of "bindweefselmassage" is een diepgaande, ronde beweging, die diepe rechtstreekse druk uitoefent op een bepaalde plek met gespannen spieren, waarbij de duim, de vingertoppen of de knokkels worden gebruikt.
Het is een bruikbare techniek om je op specifieke gebieden op de rug te concentreren die gespannen zijn en spierkramp vertonen.
 
Terwijl je ronde draaibewegingen maakt, moet je de onderliggende weefsels werkelijk kunnen voelen; je glijdt niet simpelweg over het huidoppervlakte heen. Een variant op ronde, wrijvende druk is statische druk, waarbij je geleidelijk aan naar de spier toe helt, terwijl je de druk langzaam dieper laat worden zonder de draaibeweging. Duw een paar seconden en laat dan geleidelijk los. Een andere wrijfbeweging is met de knokkels werken: gebruik de knokkels van een niet te stevig gebalde vuist om golvende, ronde bewegingen te maken.
Dit wordt gebruikt om spanning aan de zijkant van de ruggegraat en in andere gebieden los te maken. Niet op de ruggegraat zelf werken.
 
 
 
 

 
 
TAPOTAGE
 
Tapotage, of klopbewegingen, zijn snel en stimulerend. Ze omvatten slaan met de holle hand, het maken van hakkende bewegingen en het geven van klappen (ook stompen genoemd). Dat klinkt allemaal pijnlijk, maar wanneer het goed wordt uitgevoerd, veroorzaakt het zeker geen kneuzingen of pijn. Denk er bij alle bewegingen aan om de handen en polsen ontspannen te houden. Alle klopbewegingen zijn snelle precisiebewegingen, waarbij de ene hand snel na de andere contact maakt met je gast. Vooral aan het begin is het belangrijk om je gast te vragen of hij/zij zich kan vinden in de hoeveelheid druk die je uitoefent. Deze slagenwisselingen stimuleren de bloedcirculatie, herstellen en verstevigen een slappe huid en spieren. Vooral tapotage kan gebieden met slap weefsel strakker maken, die vatbaar zijn voor cellulitus, zoals dijen en billen.
 
 
Als je met de holle hand gaat slaan, vorm de handen dan losjes tot een kom; de knokkels moeten gebogen zijn, terwijl je de vingers recht en stabiel houdt. Laat de vingers niet te ver doorbuigen. Gebruik de tot een kom gevormde handpalm en maak terugverende, ferme, slaande beegingen met de holle hand tegen een vlezig gebied, terwijl je de handen snel op elkaar laat volgen. De snelle, slaande beweging brengt een zuiging tegen de huid teweeg.
Probeer deze behandeling op de rug, billen en dijen.
 
 
Maak van je handen niet al te stevig gebalde vuisten voor het geven van klappen (of stompen), maar houd de polsen ontspannen.
Je kunt de polsen op twee manieren gebruiken: ofwel door je gast met de buitenkanten van je losse vuist te slaan ofwel met de voorkant van de knokkels. In beide gevallen is de snelheid en het ritme van de beweging hetzelfde: ferm en stevig, de handen vlak na elkaar, zonder je gast al te enthousiast te stompen.
Werk aan delen waar veel vlees zit, vooral gebieden met cellulitus, zolas heupen, billen en dijen.
 
 
Bij het maken van hakkende bewegingen wordt de zijkant van de hand gebruikt om het betreffende gebied te stimuleren, door er snel op te slaan, terwijl je beide handen om de beurt gebruikt.
Je moet een kwieke, terugverende beweging maken, terwijl je ritmisch en snel een vlezig gedeelte van het lichaam onder behandeling neemt. Je polsen en vingers moeten heel ontspannen zijn en je kunt beter de zijkant van de handpalm dan de vingers gebruiken. Hakkende bewegingen op billen en dijen brengen de spieren op de juiste spanning en verspreiden vocht.
Wissel deze kordate bewegingen af met de meer vriendelijke effleurages en ga dan weer over tot het geven van klappen of stompen, zolang je gast dit prettig vindt.

 

 
 
SPIEREN VERZWAKKEN EN VERSTERKEN
 
Spieren hebben een tegengestelde werking ten opzichte van elkaar.
Om een spier te laten samentrekken, moet een ander stel spieren - de antagonisten - zich ontspannen om de beweging mogelijk te maken.
Wanneer we een beweging willen maken, wordt een stel spieren ingeschakeld, terwijl het stel spieren dat dit tegenwerkt uitgescahkeld.
Dit proces wordt ten dele gestuurd door het celspoeltjesmechanisme.
Tengevolge van verrekking, een ongeluk, of sportletsels, kan het gebeuren dat de antagonisten niet meer synchroon werken. De "tegenwerkende spieren" geven dan blijk van hun aanwezigheid door steken en voortdurende spierpijn.
 
 
SPIER TOT RUST BRENGEN
 
De richting van de vingerdruk om een spier tot rust te brengen m.b.v. het Celspoeltjesmechanisme. (1)
 
 
Richting van de vingerdruk om een klaarblijkelijk hypertone spier tot rust te brengen met behulp van Golgy pezentechniek. (2)
 
 
SPIER STERKER MAKEN
 
Richting van de vingerdruk om een zwakke spier sterker te maken m.b.v. het Celspoeltjesmechanisme. (3)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
 
 
2
 
3
 

 


 
ARNICA MASSAGEOLIE: heerlijk als je het koud hebt

Arnica massageolie (gemaakt van arnica montana, of valkruid) maakt je huid en je spieren soepel. Het stimuleert de doorbloeding, verwarmt de huid van binnenuit en stimuleert de stofwisseling ervan. Goed middel bij kneuzingen.
Sporters gebruiken deze olie wel om de spieren wat los te maken of te voorkomen dat ze stijf worden. Dus prima te gebruiken wanneer je het gevoel hebt dat er wat spieren vastzitten en dat de doorbloeding wat beter kan. Kortom, dé olie als je kouwelijk bent of snel koude handen of voeten hebt.
In het gebruik: lekker stroef en goed opgenomen door de huid
Arnica olie is een hele prettige olie om mee gemasseerd te worden. Hij is stroef genoeg (je handen glijden niet weg) en wordt makkelijk (maar niet te snel) door de huid opgenomen. De lucht blijft prettig en gaat niet tegenstaan als je er lang mee bezig bent.

 
 
 
 
Arnica
 

 
 
CALENDULA MASSAGEOLIE: heerlijk verzachtend

Calendula massageolie (gemaakt van de bladeren van de Calendula officinalis of goudsbloem) lijkt redelijk op arnica olie. Er zit alleen geen arnica in, maar kamille en calendula. Daardoor werkt de olie iets meer verzorgend/helend en verzachtend op de huid, maar helpt ze minder tegen stijve of overbelaste spieren e.d.
Goed als je een gevoelige huid hebt of wat last van huidproblemen zoals kloven of wondjes hebt.
In het gebruik: lekker stroef en goed opgenomen door de huid
Ook Calendula olie is heel prettig voor een massage. Ze is stroef genoeg (je handen glijden niet weg) en wordt prima door de huid opgenomen. Calendula ruikt als kruid niet lekker, maar doordat de massageolie een mengsel is, blijft de lucht prettig en gaat ook niet tegenstaan bij langdurig gebruik. Voelt zacht.


 
 
 
 
Calendula
 

 
 
LAVENDEL MASSAGEOLIE: rustgevend
 
Lavendel massageolie heeft de meest ontspannende werking.
Het helpt spanning verlichten en is een goede olie als je moeite hebt met goed inslapen. Ruikt erg lekker, zij het voor sommige mensen wat te zoet. Ook werkt lavendelolie verzachtend op de huid en maakt deze lekker soepel. Heel geschikt voor een ontspanningsmassage.

In het gebruik: iets gladder en heerlijk geurend

De lavendelolie die ik gebruik, voelt iets gladder aan in het gebruik en ruikt lekker, maar naar mijn eigen smaak iets te sterk.

Daarom verdun ik hem vaak iets met zonnebloemolie.
Wordt goed door de huid opgenomen.

 
 
 
 
 
Lavendel
 

 
 
ZONNEBLOEM MASSAGEOLIE: reukloos
 
Zonnebloemolie wordt gewonnen uit zonnebloempitten.
Er is - in pure vorm - geen onderscheid tussen de eetbare variant en de olie voor massage. Het is een prima massageolie die als basis kan dienen voor allerlei geuroliën. De olie bevordert de doorbloeding en helpt dus wat bij koude handen, voeten etc.
In het gebruik: iets gladder en reukloos
Zonnebloemolie is een heel vloeibare massageolie, die de huid verzacht en versoepelt. Werkt makkelijk (hoewel iets gladder dan bijvoorbeeld arnica olie). Wordt redelijk goed opgenomen door de huid. Schijnt werkzaam te zijn tegen huiduitslag.
 

 
 
 
 
 
Zonnebloem
 

 
 
YLANG YLANG MASSAGEOLIE
 
De olie wordt in de huidverzorging en omwille van de geur in de parfumerie. De olie schenkt vertrouwen en geborgenheid. De olie is koortswerend en weerstandverhogend.
De olie wordt o.a. gebruikt bij: geirriteerde huid, onzuivere huid, jeugdpuistjes, angst, spanning en slapeloosheid.
 
Contraindicatie: de sterke geur kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.
 
 

 
 
 
 
 
Ylang Ylang
 

 
 
BODYGLISS: hypoallergeen
 
Een massagemiddel bij allergie.
Bodygliss valt eigenlijk buiten de reeks massageoliën die hierboven staan.
Het is een reukloze, skin conditioner en moisturizer, die geen olie of vet
bevat. Maakt de huid langere tijd zacht en soepel.
De enige reden om dit middel (dat ook wel als glijmiddel wordt gebruikt)
te gebruiken: het is hypoallergeen, d.w.z. dat het geen (allergische)
irritatie oproept.
In het gebruik:
Je hebt voor massage in ieder geval heel weinig nodig. Voelt zacht aan,
maar ook tikkeltje kunstmatig.
 
 

 
 
 
 
 
Bodygliss
 
 
 

 
 
MASSAGEKRUIDEN en hun werking
 
 
KAMILLE
 
Helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
Kamille
 
 

 
 
LAVENDEL
 
Zenuwkalmerend, verzachtend en opbeurend.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Lavendel
 

 
 
PEPERMUNT
 
Verfrissend, pijn en jeuk verlichtend.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Pepermunt
 
 

 
 
ROZEMARIJN
 
Krampwerend, bevorderd doorbloeding en stimuleert bloedsomloop.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Rozemarijn
 

 
 
SALIE
 
Huidherstellend, antibacteriële infecties, verbetering bloedsomloop, en helpt tegen overgangsklachten.
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Salie
 
 
 

 
 
CITROENKRUID
 
Reumatische aandoeningen, bloedrukverlagend, en ontspannend.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Citroenkruid
 
 

 
 
 
 
 
 
 
KAMFER
 
Reumatischepijnen, spierpijnen, ontstekingen en zenuwpijnen.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Kamfer
 
 
 
 
 
 

Tenen Lezen en Voeten

 

 
 
 
TENEN LEZEN
 
Met behulp van tenen lezen krijg je meer inzicht in iemands karakter, zijn persoonlijkheid, gedrag en levenshouding. Door het lezen van je tenen kom je er achter wat je sterke en zwakke punten zijn en waarom je tegen bepaalde situaties in je leven aanloopt, op het gebied van werk, relaties en opvoeding.
 
Tijdens de zwangerschap zijn de tenen al met 13 weken gevormd (karakter gevormd).

 

 
 
DE RECHTERVOET
 
De rechtervoet is het denken en vreugde. De cosmische Yang energie; mannelijk. Begin altijd met de rechtervoet. Als je met de linkervoet begint slaan mensen dicht.
 
Grote teen (ether), (keelchakra), staat voor communicatie, denken en vreugde.
2e teen (lucht), (hartchakra), staat voor wens, verlangen en ambitie.
3e teen (vuur), (zonnevlecht), staat voor agressie en daadkracht; hoe je het doet.
4e teen (water), (darmen), staat voor hoe je met controle en gehechtheid om kunt gaan zoals verlies.
5e teen (aarde), (stuitchakra), staat voor hoe je omgaat met onzekerheid en angst.
 

 

 
 
DE LINKERVOET
 
De linkervoet is het gevoel. De aardse Yin energie; vouwelijk.
 
Grote teen (ether), (keelchakra), staat voor communicatie; hoe je met gevoel en verdriet naar buiten treedt.
2e teen (lucht), (hartchakra), hoe je met je gevoel omgaat; wisselwerking.
3e teen (vuur), (zonnevlecht), staat voor creatieviteit en intuïtief handelen; vanuit je intuïtie.
4e teen (water), (darmen), staat voor liefde; ook houden van b.v. een boswandeling; je voorkeuren.
5e teen (aarde), (stuitchakra), staat voor optimisme, vertrouwen en sexualiteit.
 
 • Als de grote teen van formaat is wil dat zeggen dat er veel energie aanwezig is.
 • Als je een maatlat vanaf de grote teen tot aan de kleine teen kunt leggen moet alles geordend zijn; boekhoudtype.
 • Als grote teen is korter is dan de andere tenen hebben we te maken met een chaotisch types; ze willen van alles tegelijk. Normaal gesproken moet de energie door de grote teen naar buiten, als dit niet kan treedt er chaos op.
 • Bij de hallux valgus (verpleegstervoet) knobbel aan de zijkant van de grote teen hebben we te maken met het verzorgende type; de persoon staat altijd voor een ander klaar. Er is verschil tussen de rechter en linkervoet. Je kunt de knobbel laten verwijderen maar als je niets aan je karakter verandert komt de knobbel weer terug.

 

 
 
GROTE TEEN
 
Overontwikkeld: grote mond; het hoogste woord.
 

 
Ronde top: diplomatiek; wil aardig gevonden worden.
 

 
Recht: recht voor de raap; je kunt er niet omheen.
 

 
Staat omhoog: dromers; kunnen ook goed mediteren.
 

 
Begint dun en eindigt dik: groeiende energie; naarmate het proces vordert komt de energie eruit.
 

 
In de vorm van een blok: zoals zij het willen en anders niet; je kunt er niet omheen.
 

 

 
 
TENEN
 
Staan dicht tegen elkaar: personen reageren snel.
 

 
Staan los van elkaar: personen hebben veel bedenktijd nodig.
 

Ruimte tussen de tenen: personen zijn onzeker; zal ik wel of zal ik niet.

 
Minder ruimte tussen de tenen: persoon is minder spontaan.
 

 
Een wig tussen de tenen: persoon begint snel maar eindigt langzaam; twijfelt.
 

 
De wig andersom: Bij de tenen meer ruimte dan bij de voet: persoon begint met twijfel maar eindigt spontaan.
 

 
Flessenhalsvernauwing: vorm van angst om er door heen te moeten; energie wordt geknepen en bruist eruit.
 

 
Teen eerst dik en dan dun: opgekropte energie; energie kan er niet uit.
 

Rechte tenen: de energie kan goed naar buiten.

 
Als ze de tenen goed kunnen spreiden: beweeglijke geest.
 

Kromme tenen die de grond in duiken: alle energie gaat de grond in; komt er niet mee naar buiten.

 
Hamertenen - Klauwtenen: geterroriseerd door de omgeving; je mocht niet.
 

 
Druppel onder de teen: geeft extra energie op het betreffende gebied van de teen.
 

 
Spitse teentop: energie is soms heel heftig en dan weer niet.
 

 
Tenen die naar de grote teen wijzen: persoon kijkt naar het verleden.
 

Tenen die verdraaien: persoon komt er anders mee naar buiten.

De kleine teen los van de andere tenen bewegen: kan sex en liefde van elkaar scheiden; one night-stand.

Vliezen tussen de tenen of tenen vast aan elkaar: de energie is niet gescheiden.

 
Zes tenen aan een voet: de kwaliteit van de betreffende teen wordt extra benadrukt
 

 

 
 
NAGELS
 
Groei teennagel: een teennagel groeit in 1 jaar.
 

 
De nagel raakt de grond: persoon is er erg geaard.
 

 
Horizontale ribbel: is een emotionele hobbel; een emotionele verandering.
 

 

 
 
VOETEN
 
Koude voeten: persoon staat niet in zijn eigen energie.
 

 
Eeld aan de hak: persoon is hard voor zichzelf.
 

 
KLEUR VOETEN
 
Wit: futloos.
 

 
Rood: activiteit.
 

 
Zwart/donker: aan het afsterven; dood.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


 

De 7 Chakra's en Aura's
 
 
 
WAT ZIJN CHAKRA'S
 
De chakra's zij te vergelijken met een soort energiebronnen, deze nemen energie op en geven energie af via energiebanen die door het lichaam stromen.
 
 
ER ZIJN 7 CHAKRA'S
 
Deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elk chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Ideaal zou zijn als alle chakra's open zouden zijn en even actief. Helaas is dit meestal niet zo. Chakra's kunnen niet actief genoeg zijn waardoor blokkades in de energie ontstaan en om dit te compenseren worden andere chakra's juist overactief. Er zijn technieken om de chakra's te stimuleren en hun werking in evenwicht te brengen.
 

 

 
1. DE WORTEL- OF STUITCHAKRA
 
 • Plaats: uiteinde van de ruggegraad.
 • Kleur: rood.
 • Emotie: angst
 • Staat voor: de wortelchakra houdt verband met het zich thuis voelen en aanwezig zij in situaties. Als de chakra open is voel je je gegrond, stabiel en veilig. Je bent aanwezig in het hier en nu.
 • Te weinig actief: angstig en nerveus, gebrek aan disipline, te mager en gehaast.
 • Overactief: materialistisch, hebzuchtig, zwaarlijvig, traag.
 • Kruid/geur: ceder.onyx.
 • Element: aarde.
 • Lichaamsdelen: benen, botten, dikke darm.
 • Edelstenen: robijn. quartz, obsidiaan, onyx.
 • Actie: ik ben, ik heb.

 

 
2. DE SACRAALCHAKRA
 
 • Plaats: onderbuik, geslachtsorganen, onderrug en heupen.
 • Kleur: oranje.
 • Emotie: schuldgevoel.
 • Staat voor: emotie en sexualiteit. Als de chakra's open staan kunnen je emoties vrij laten gaan en uiten zonder overemotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig. Je weet wat je wilt.
 • Te weinig actief: frigide, stijfjes, afgepast, gesloten, kan niet genieten.
 • Overactief: overgevoelig, te emotioneel reageren, sexverslaafd, dwangmatig gedrag.
 • Kruid/geur: gardenia.
 • Edelstenen: koraal, agaat.
 • Element: water.
 • Lichaamsdelen: baarmoeder, geslachtsdelen, nieren, blaas.
 • Actie: ik voel.

 

 
3. DE NAVELCHAKRA
 
 • Plaats: plexus solaris.
 • Kleur: geel.
 • Emotie: schaamte.
 • Staat voor: wilskracht en macht. Je gedrag in de groep. Is je chakra open dan heb je genoeg zelfwaardering, kun je spontaan reageren en voel je dat je jezelf onder controle hebt.
 • Te weinig actief: passief, besluiteloos, verlegen, weinig zelfvertrouwen.
 • Overactief: dominant, agressief, overactief.
 • Kruid/geur: gardenia.
 • Edelstenen: amber, topaas, citrien, tijgeroog.
 • Element: vuur.
 • Lichaamsdelen: spierenstelsel, spijsvertering.
 • Actie: ik kan, wil.

 

 
4. DE HARTCHAKRA
 
 • Plaats: hart.
 • Kleur: groen.
 • Emotie: verdriet.
 • Staat voor: de hartchakra staat voor liefde, vriendelijkheid en affectie. Als het open is ben je meelevend en vriendelijk en in staat harmonieuze relaties aan te gaan.
 • Te weinig actief: verlegen, eenzaam, weinig gevoel voor anderen, bitter, kritisch.
 • Overactief: afhankelijk, bezitterig, jaloers.
 • Kruid/geur: lavendel, jasmijn.
 • Edelstenen: emerald, rozekwarts, toermalijn.
 • Element: lucht
 • Lichaamsdelen: longen, hart, armen, handen.
 • Actie: ik bemin en word bemind.

 

 
5. DE KEELCHAKRA
 
 • Plaats: keel.
 • Kleur: blauw.
 • Emoties: leugens.
 • Staat voor: jezelf uiten, kunnen zeggen wat er in je omgaat. Je kunt jezelf uitdrukken, letterlijk of op artistiek gebied. Liegen kan dit chakra afsluiten.
 • Te weinig actief: angst om te spreken.
 • Overactief: je praat te veel, kan niet luisteren.
 • Kruid/geur:
 • Edelstenen: lapis lazuli, turquoise, groene aventurijn.
 • Element: geluid.
 • Lichaamsdelen: keel, oren, armen, handen, mond.
 • Actie: ik spreek en word gehoord.

 

 
6. DE DERDE OOGCHAKRA
 
 • Plaats: voorhoofd, tussen de ogen.
 • Kleur: indigo.
 • Emotie: illusie.
 • Staat voor: inzicht en visualisatie. Als het open is heb je een goede intuïtie en kun je fantaseren, heb je voorstellingsvermogen.
 • Te weinig actief: geen visie, geen inzicht, slecht geheugen, rechtlijnig.
 • Overactief: te veel in een fantasiewereld leven, kan hoofdpijn, nachtmerries, hallucinaties veroorzaken.
 • Kruid/geur: steranijs.
 • Edelstenen: lapis, saffier, quartz.
 • Element: licht.
 • Lichaamsdelen: ogen.
 • Actie: ik zie.

 

 
7. DE KRUINCHAKRA
 
 • Plaats: kruin.
 • Kleur: paars.
 • Emotie: angst
 • Staat voor: de kruinchakra staat voor wijsheid en één zijn met de wereld. Als deze chakra open is ben je onbevooroordeeld en je bewust van jezelf en de wereld om je heen.
 • Te weinig actief: moeite met leren, niet open voor spiritualiteit, apatisch.
 • Overactief: overintellectueel, verwarring, spiritueel verslaafd.
 • Kruid/geur: lotus.
 • Edelstenen: ametist, opaal, diamant, maansteen, woestijroos.
 • Element: kennis, informatie.
 • Lichaamsdelen: zenuwstelsel, hersenschors.
 • Actie: ik weet.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
HET OPENEN VAN CHAKRA'S
 
 
Deze chakrameditaties maken gebruik van mudra's, wat speciale posities van de handen zijn, om chakra's te openen. De mudra's hebben als effect dat ze meer energie sturen naar bepaalde chakra's. Om het effect te versterken, worden bepaalde klanken gechant. Deze geluiden zijn van letters uit het Sankriet. Wanneer die gechant worden, veroorzaken ze een resonantie in je lichaam die je kunt voelen op de plaats van de chakra waar de ze voor bedoeld is.
 
Houd voor de uitspraak het volgende in gedachten:
- de "A" wordt uitgesproken als in "Man".
- de "M"wordt uitgesproken als "Mng".
 
Doe een meditatie voor 7 - 10 ademhalingen. Chant het geluid verschillende keren bij iedere ademhaling b.v. 3 keer.
 

 
1. DE WORTELCHAKRA- OF STUITCHAKRA OPENEN
 
 
Breng de toppen van je duim en wijsvinger tegen elkaar. Concentreer je op de Wortelchakra op het punt tussen je genitaliën en anus.
Chant het geluid LAM.
 

 

 
2. DE SACRAALCHAKRA OPENEN
 
 
Plaats je handen in je schoot, met je handpalmen omhoog, bovenop elkaar. De linkerhand is onder, de handpalm raakt de achterkant van de vingers van de rechterhand. De toppen van de duimen raken elkaar zachtes. Concentreer je op de Sacraalchakra bij het heiligbeen op de onderrug.
Chant het geluid VAM.
 

 

 
3. DE NAVELCHAKRA OPENEN
 
 
Plaats je handen voor je buik, enigzins onder je solar plexus. Laat de vingers elkaar bij de toppen raken, en laat ze van je afwijzen. Het is belangrijk de vingers recht te houden. Concentreer je op de Navelchakra bij de ruggegraat, enigszins boven het niveau van de navel.
Chant het geluid RAM.
 

 

 
4. DE HARTCHAKRA OPENEN
 
 
Zit in kleermakerzit. Laat de toppen van je wijsvinger en duim elkaar raken. Plaats je linkerhand op je linkerknie, en je rechterhand voor het onderste deel van je borstbeen, enigszins boven de solar plexus. Concentreer je op de Hartchakra bij de ruggegraat ter hoogte van je hart.
Chant het geluid YAM.
 

 

 
5. DE KEELCHAKRA OPENEN
 
 
Vouw je vingers aan de binnenzijde van je handen, zonder je duimen. Laat je duimen elkaar raken bij de toppen, en trek ze iets op. Concentreer je op de Keelchkra aan de basis van je keel.
Chant het geluid HAM.
 

 

 
6. DE DERDE OOGCHAKRA OPENEN
 
 
Plaats je handen voor het onderste deel van je borst. De middelvingers zijn recht en raken elkaar bij de toppen, en wijzen voorwaarts. De andere vingers zijn gebogen en raken elkaar bij de bovenste twee kootjes. De duimen wijzen naar je toe en raken elkaar bij de toppen. Concentreer je op het Derde Oogchakra, enigszins boven het punt tussen je wenkbrouwen.
Chant het geluid OM of AUM.
 

 

 
7. DE KRUINCHAKRA OPENEN
 
 
Plaats je handen voor je buik. Laat je ringvingers naar boven wijzen, en elkaar raken bij de toppen. Vouw de rest van je vingers, met de linkerduim onder de rechter. Concentreer je op de Kruinchakra op ket hoogste punt van je hoofd.
Chant het geluid NG.
 
Opgelet: gebruik deze meditatie niet voordat je een sterke Wortelchakra hebt. Je hebt een stevige fundering nodig.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
AURA'S
 
Wat is een aura?
 
Een aura is een energieveld of lichtveld om een levend wezen. Het is de levenskracht. In dit energieveld bevinden zich zeven hoofdcentra: de chakra's. De kleur en de vorm en grootte van het aura, verandert constant en vertelt iets over de lichamelijke en geestelijke toestand van een persoon.
 
Meer over aura's.
 
Mensen die zich erin trainen of hier van nature gevoelig voor zijn kunnen deze aura's waarnemen. Een aura ziet eruit als een licht of kring rond iemands hoofd of lichaam. Dat mensen omrint worden door aura's is al eeuwen bekend. Christelijke heiligen worden niet voor niets vaak afgebeeld met een halo rond het hoofd. De oude Egyptenaren deden hetzelfde bij hun goden en belangrijke mensen, en ook bij de Hindoes, Boedisten, Grieken en Romeinen kan men dit verschijnsel terugvinden. Sommigen beschrijven de aura als een eivorm, een soort lichtring rond het lichaam. Anderen hebben het over een warme gloed die straalt rond het lichaam en betaat uit alle kleuren van het spectrum.
 
Als je het niet probeert zal je ook nooit een aura zien.
 
Hoe kan je leren aura's te zien?
 • door de gevoeligheid van je ogen te vergroten.
 • door langer, geconcentreerd te leren kijken.
 • door te leren kijken met het gebied aan de buitenkant van de ogen, omdat het centrale gedeelte waar men normaal mee kijkt beschadigd is door kunstmatig licht.
 • communicatie tussen linker- en rechterhersenhelft verbeteren.
Door oefenen kun je je hierin trainen.
Als je het lukt aura's te zien kun je verschillende vormen en kleuren zien op verschillende plaatsen op het lichaam. De plek en kleur hebben ieder hun eigen betekenis.
 
Linkerkant - toekomst.
 
De kleur aan de linkerkant is de vibratie die je wezen binnenkomt. Hoe dichterbij, hoe sneller je het zal merken. Enkele ogenblikken, uren of maanden.
 
Midden - ervaring.
 
De kleur die je boven het hoofd ziet, is de kleur van wat je ervaart op dat moment.
 
Rechterkant - uiting.
 
De energie die anderen rond je voelen, die je uitstraalt.
 
 
Betekenis van aurakleuren.
 
 • Rood: wilskracht, passie, vitaliteit, lichamelijke activiteit, verlangen, boosheid of nervositeit.
 • Oranje: creativiteit, kunstzinnigheid, expressiviteit, denken terwijl je bezig bent, drang om succes of resultaat te hebben.
 • Geel: zonnig, opgewonden, mentaal, kracht, verwachting, machtsstrijd.
 • Groen: genezen, onderwijzen, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen, goed zelfvertrouwen, goede balans tussen lichaam en geest.
 • Blauw: diepe gevoelens, vrede, liefde affectie, communicatie, hoogste idealen vobrengen.
 • Wit: hoger ontwikkeld of spiritueel wezen, heeft de eigenschappen van alle kleuren, sterke motivatie, vermogen om te kunnen concentreren.

 
 
 
 
 
 
 

 
 

Meridianen en Oosterse Filosofie

 

 
 
ANALYSE VAN GEZONDHEIDSPROBLEMEN
 
Er zijn veel manieren om het lichaam te bekijken en net zo veel soorten beoordelingen die we kunnen maken.. Een dokter gebruikt diverse diagnostieken. Sommigen zijn eenvoudig genoeg, zodat de leek met wat praktijkervaring er genoeg van kan leren om zijn eigen gezondheid te kunnen onderhouden en te kunnen bepalen wanneer geneeskundige hulp nodig is. Het testen van spierfuncties is een van de meest effectieve methoden om de structurele balans - waar we naar streven - op zijn hoedanigheid te toetsen. Dit han bovendien aangevuld worden met andere analysemethoden.
 

 

 
 
SYMPTOMEN
 
Buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, arm-, schouder-, en beenpijnen zijn de meest voorkomende klachten in de spreekkamer.
Variaties dus op: hoofd, rug, maag, armen en benen, een groot gedeelte van het lichaam! De nekspieren zijn vaak betrokken bij hoofdpijnen; in het geval van buikpijn is het veelal gemakkelijk verlichting te brengen.
Ziekte is een afwijking van het normale patroon, onafhankelijk van wat de symptomen zijn. Het zou goed zijn voor de mens zich van de gedachte "ziekte" los te maken en om te zwaaien naar het begrip "gezondheid".
Op het moment dat een afwijking optreedt, zou er iets gedaan moeten worden, niet pas wanneer er al een bepaald ziektebeeld gevormd is.
Als we tijd nemen om onze gezondheid te onderhouden, dan zullen zich ook geen symptomen ontwikkelen die behandeling nodig maken.
 
Dit is preventieve gezondheidszorg.
 
Maar een heleboel mensen hebben nu geen perfecte gezondheid. Er is veel interesse in gezond eten, fysieke fitheid, en nieuwe en oude gezondheidfilosofieën. We streven allemaal naar een beter gezondheid, we willen ons beter voelen. Er zijn altijd wel symptomen, pijntjes en ongemakken die we kwijt willen. Vaak is de klacht het gevolg van een oorzaak op een hele andere plek in je lichaam. We moeten elke persoon als een geheel menselijk leven blijven ervaren, niet als b.v. een "loopneus", een "diabeet" of een luie huisvrouw.
 


 
 
HOUDING
 
De taal van het lichaam lezen is een manier om meer bewust te worden van hetgeen er met het lichaam gebeurt. We worden ons bewust van meer en meer lichaamssignalen en we kennen meer gebaren en houdingen
dan we woorden kennen. Sommigen hiervan zijn universeel, andere niet.
Soms is het voldoende om naar iemand te kijken om intuïtief te voelen hoe het met die persoon gaat; onbewust proces.
We geloven dat men zich beter zal voelen en gezonder zou blijven als men zijn houding zou verbeteren. Om de afwijkingen die verbetering behoeven te kunnen herkennen, moeten we eerts weten wat een goede houding betekent. Het lichaam probeert in balans te komen tegen de werking van de zwaartekracht in. Een afwijking van de normale houding kan het eertse stadium zijn van een probleem, of het resultaat zijn van jarenlange compensatie. Het herkennen van afwijkingen is de eerste stap op weg naar verbetering. Let er op wat verkeerd kan zijn met de houding en hoe correctie aangebracht kan worden voordat de zaak uit de hand loopt.
 

 

 
 
BEWUSTWORDING
 
Het is ook belangrijk ons meer bewust te worden van ons lichaam. Sommige mensen zullen zeggen "ik voel me slapjes vandaag". Ze voelen dat gewoon. Concentreer je erop hoe je je voelt, waar de spanning is. Breng dit in verband met waar de tegenovergelegen zwakheden kunnen zijn. Denk ook aan andere symptomen. Als je aan het werk bent of aan het trainen, stop dan wanneer de spieren moe worden, om te voorkomen dat je zwakke spieren beschadigt. Het toepassen van deze methoden op anderen, helpt een persoon zijn eigen lichaamstaal te leren begrijpen.
Sommige mensen zijn zich er erg bewust van en hebben een grote gevoeligheid voor hun lichamelijke conditie.
 

 

 
 
YIN EN YANG
 
Het eerste uitgangspunt in de Chinese geneeskunst is de samenhang, tussen alle systemen waaruit de mens bestaat.
Het tweede uitgangspunt is dat van de polariteit, die overal aanwezig is, aangegeven met de begrippen Yin en Yang en het bekende symbool.
 
Alle verschijnselen in de schepping zijn het resultaat van het samenspel tussen deze twee elementen Yin en Yang.
 
 • Yang: is het lichte, actieve, creatieve, positieve element.
 • Yin: is het donkere, passieve, ontvankelijke, negatieve element
De wijze waarop Yin en Yang, de negatieve en positieve beginselen in de natuur, zich tot elkaar verhouden en, is de oorzaak van de ziektes die mensen treffen die in opstand komen tegen de wetten van de natuur, of er in ieder geval niet mee in harmonie zijn.
 
Ieder mens bestaat uit Yin- en Yangelementen. In Yin is ook weer Yang, en in Yang weer Yin aanwezig.
 • De vaste organen worden beschouwd als Yin.
 • De holle organen worden beschouwd als Yang.
Net zoals er een Noordpool en een Zuidpool zijn, zo ook bestaan er in ons lichaam de Yin- en Yangpolariteiten. De systemen van het leven ontvangen hun energie van de energiestroom tussen deze twee polen.
 
Het Oosterse denken kent twee essentiële energievormen in het lichaam:
 
 • Iei dat voortgebracht wordt door de grove elementen van het voedsel die in onze bloedstroom terecht komen.
 • Chi de oorspronkelijke of universele energie die de oorsprong is van alle dingen en van het leven zelf.
 • Meridianen zijn de kanalen waardoor deze CHI energie door het lichaam stroomt.

 

 
 
WAT IS EEN MERIDIAAN
 
Acupressuurkanalen, of meridianen, bevinden zich in ons hele lichaam. Ze bevatten een vrijstromende, kleurloze vloeistof zonder cellen, die mede door het hart beïnvloed kan worden. Deze meridianen zijn gemeten en in kaart gebracht met behulp van moderne technische methoden van electronische, warmte- en radioactieve meting. Met voldoende ervaring kunnen ze ook gevoeld worden. Langs de meridianen kennen we specifieke acupunctuurpunten. Deze punten hebben elctromagnetische eigenschappen en bestaan uit kleine, ovale cellen die rondom de haarvaten in de huid, de aderen en de organen in het lichaam gelegen zijn. We kennen zo'n 500 punten die, afhankelijk van de gewenste resultaten in een bepaalde volgorde gebruikt worden.
 
We geven namen aan de Meridianen overeenkomstig de levensfunctie waarmee ze te maken schijnen te hebben; meestal is dit dezelfde naam als die van ons bekende orgaan.
 

 

 
 
DE MERIDIANENKRINGLOOP
 
De Meridianen krijgen de classificatie Yin of Yang al naar gelang de richting waarin ze aan de oppervlakte van het lichaam lopen. Diep binnenin de romp komen de Meridianen bi elkaar, maar we werken met dat gedeelte dat aan de oppervlakte komt en toegankelijk is voor aanraking.
 
 • Yangenergie: komt van de zon en de Yangmeridianen lopen van de vingers naar het gezicht of van het gezicht naar de voeten.
 • Yinenergie: afkomstig van de aarde, loopt van de voeten naar de romp en van de romp langs de binnenkant (Yinkant) van de armen naar de vingertoppen.
De energiestroom in de Meridianen heeft feitelijk een ononderbroken verloop verloop en wel in één bepaalde richting en in een vaste volgorde van de ene Meridiaan naar de andere. Aangezien er geen begin en geen eind is aan deze stroom, stellen we de volgorde van de Meridianen voor als een wiel.
Als we langs dit wiel de meridiaanlijnen volgen, krijgen we het volgende verloop over het lichaam.
 
 • Yin = van de romp naar de vingertop, langs de bin nenkant van de arm.
 • Yang = van de vingertop naar het gezicht, langs de buitenkant van de arm.
 • Yang = van het gezicht naar de voeten, langs de buitenkant van het been.
 • Yin = van de voeten naar de romp, langs de binnenkant van het been.
Dit proces van stappen moeten we drie keer volgen om langs de twaalf belangrijkste meridianen te gaan. Door met je hand langs de meridianen te gaan, kun je een snelle energie opekkende massage geven. Voltooi de massage door langs de meridianen van het conceptievat en het gouverneursvat te gaan die precies over de ruggegraat naar boven tot de bovenlip en aan de voorkant van het lichaam over het midden naar de onderlip lopen.
 
Als de energiestroom onbelemmerd kanverlopen, brengt het lichaam deze stroom in een juist evenwicht om het lichaam optimaal te laten functioneren. Soms echter komt het systeem in moeilijkheden door het leven dat we leiden en de roofbouw die we op ons lichaam plegen. Dit kan zoveel spanning geven in het systeem, of zo lang voortduren, dat het circuit daardoor overbelast raakt. Dan slaan alle stoppen door en die moeten eerst weer vervangen worden voordat de energie weer goed kan doorstromen.
 

 

 
 
UITLEG MERIDIANENLOOP
 
 
 • Links: Yang Maagmeridiaan van het oog naar 2e teen.
 • Rechts: Yin Miltmeridiaan van grote teen tot onder oksel.
 • Rechts: Yin Hartmeridiaan van onder oksel via de binnenkant van de arm naar de pink.
 
 
 
 • Links: Yang Dunnedarmmeridiaan van de pink, naar het oor.
 • Links: Yang Blaasmeridiaan van boven het oog, langs het hoofd, via 2 banen over de rug, langs de achterkant van het been, via de buitenkant van de voet naar de kleine teen.
 • Rechts: Yin Niermeridiaan van onder de grote teen, langs de binnenkant van de voet, via de binnenkant van het been, langs de lies, over de buik, tot onder het sleutelbeen.
 • Rechts: Yin Kringloopmeridiaan vanaf de borst, via de binnenkant van de arm, naar de middelvinger.
 
 
 
 
 • Links: Yang Drievoudigewarmtebron van ringvinger, langs buitenkant arm, over de schouder, langs de nek, via de zijkant van het hoofd naar de zijkant van het oog.
 • Links: Yang Galblaasmeridiaan vanaf de zijkant van het oog, zig zag via de zijkant van het hoofd, achter door de nek, via de achterkant van de schouder, langs de zijkant van het lichaam, over de heup, langs de buitenkant van het been, via de enkel langs de voet naar de 4e teen.
 • Midden: Yin Levermeridiaan van de grote teen, langs de binnenkant van de voet, langs de binnenkant van het been, via de lies, over de heup, langs de buitenkant van de ribben omhoog.
 • Midden: Yin Longmeridiaan vanaf de borst, via de binnenkant van de arm, naar de duim.
 • Rechts: Yang Dikkedarmmeridiaan vanaf de wijsvinger, via de buitenkant van de arm, over de schouder, langs de nek, over de kaak, naar de bovenlip.
 • Rechts: Yin Conceptievat vanaf de onderkant van de buik, midden over de buik, midden over de borst, midden over de hals, midden over de kin, tot aan de onderlip.
 • Rechts: Yin Gouverneeursvat vanaf de achterkant, midden over de billen, midden over de rug, midden over de achterkant van het hoofd, midden over het hoofd, midden over het voorhoofd, tot aan het puntje van de neus.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
De Leer van de 5 Elementen
 
 

 
De Leer van de 5 Elementen
 
De Leer van de Vijf Elementen is ook een Oosterse theorie die ten grondslag ligt aan deze technieken. Deze Vijf Elementen zijn geen chemische elementen, doch veeleer vijf aspecten van de wereld, vijf essenties die de cycli van de aarde voorstellen.
Ze hebben betrekking op levensstadia.
 
 • Hout = alle groeiende materie; verscheen in het geboortestadia van het universum.
 • Vuur = lucht en gassen; in zijn opgroeiende fase.
 • Aarde = slik en grond; in zijn fase van volwassenheid.
 • Metaal = alle organische materie; in zijn fase van verval.
 • Water = vochtigheid; in zijn fase van dood en wedergeboorte.
 
 • Hout beheerst Aarde door haar met zijn wortels te doordringen.
 • Vuur beheerst Metaal door het te smelten.
 • Aarde beheerst Water door het te bevatten - denk aan een meer -.
 • Metaal beheerst Hout door het te hakken.
 • Water beheerst Vuur door het te blussen.
   
De scheppingscyclus SHENG wordt voorgesteld door een rondgang met de klok mee langs het volgende figuur.
 
Een treffend voorbeeld van de werking van De Vijf Elementen is de opeenvolging van de seizoenen.
 • Hout vertegenwoordigd het Voorjaar; een element met opwaartse kracht.
 • Aarde vormt de regulerende interval tussen de verschillende seizoenen - energieën - in.
 • Vuur vertegenwoordigd de Zomer; energetisch hoogtepunt.
 • Metaal vertegenwoordigd Herfst; de energie trekt zich na de zomer terug.
 • Water vertegenwoordigd de Winter; alles komt tot rust in de winter.

 

 
 
DE VIJF ELEMENTEN EN JE ORGANEN
 
Bij de organen horen ook gemoedstoestanden.
 
 
NIEREN Yinenergie
 
De nierenergie is een belangrijke basis- en levensenergie.
De ongeboren baby haalt energie uit de nieren van de moeder.
Na de bevalling is de nierenergie van de moeder vrijwel uitgeput.
De nierenergie wordt vanzelf weer aangevuld. Sinds 1985 is daar een kentering in gekomen door de dieetcultus en het veranderde voedingspatroon dat de energie en zeker de nierenergie zwakker maakt.
 
Dat is de reden dat sindsdien de postnatale depressie is toegenomen.
In de vijf elementenleer veroorzaakt de uitgeputte nierenergie verstoring van de energie van de lever/galblaas, hart/dunne darm, maag/milt en daarna longen/dikke darm.
Het vuur overwoekert dan de longen en dat veroorzaakt neerslachtigheid.

De energie van de nieren regelt zowel de fysieke en geestelijke werking. Een goede nierenergie biedt weerstand aan geestelijke spanningen door regulering van de hormonale afscheiding. De nieren ontsmetten en zuiveren het bloed. Daardoor wordt opeenhoping van zuur voorkomen. Een zwakke nierenergie verstoort het geestelijk evenwicht, maar ook de leverenergie en de energie van het hart. Het water-element is te zwak om het vuur in toom te houden. Er ontstaat dan teveel vuur in het hart. De samenwerking van energie tussen hart en nieren wordt verstoord. Het hart kan geen of onvoldoende energie teruggeven aan de nieren.
De nierenergie blijft zwak. Dat hart en nieren samenwerking vind je ook terug in de uitdrukking "in hart en nieren" met iets bezig zijn.
 
Bij een zwakke nierenergie ontstaat ook stress.

De nieren hebben een relatie met de oren. Kinderen bijvoorbeeld die gezien hun leeftijd zindelijk moeten zijn maar nog lange tijd in bed plassen gaan in hun gehoor achteruit. Jongeren schaden hun nierenergie door harde muziek die uit luidsprekers knalt of via de oortjes uit hun walk- of discman tettert.
De nieren hebben relatie met de beenderen, gewrichten en merg.
De nierenergie kan geregeld worden met oefeningen of drukpunten.
Tussen de tweede en derde lendewervel zit aan de rechterkant een punt voor de aanmaak van cortisone (bijnier) en het punt aan de linkerkant zorgt dat door zuivering van bloed, urine wordt geproduceerd. De energie van de nieren is een oerenergie en is verbonden met de sexuele energie. De nieren zijn verder verbonden met het beendergestel, gewrichten en oren.
 

 


BLAAS Yangenergie
 
De blaasenergie is verbonden met het middendeel van de hersenen en zorgt voor samenwerking met het hormoonstelsel van de nieren en de hypofyse. De blaas is verbonden met het autonome zenuwstelsel. Dit staat weer in verband met de voortplanting- en urineorganen. De blaas elimineert tevens het eindproduct van het zuiveringsproces van lichaamsvocht en urine. De blaas en nieren werken nauw samen. De blaas heeft dus vele functies en is dus niet zomaar een reservoir waar vandaan urine wordt geloosd.
 

 


LEVER Yinenergie
 
De lever analyseert en zuivert bloed dat door de milt wordt aangemaakt. De lever bouwt weerstand op tegen ziekte en houdt de lichamelijke energie op peil en zorgt voor de afbraak van schadelijke stoffen. De lever maakt tevens cholesterol aan. De kwaliteit van de lever bepaalt daarom ook de kwaliteit van cholesterol.
De lever slaat tevens bloed op en geeft dat met behulp van het hart weer af. Een verstoorde leverenergie kan het bloed te lang vasthouden. Het bloed wordt dan donker van kleur. Een verstoorde lever leidt ook tot ongeduld, drift en woede. Te lang slapen en vermoeidheid schaden ook de leverenergie. Voorts is de lever verbonden met pezen (en spieren omdat het hart het opgeslagen bloed in de lever rond moet pompen) en ogen. De lever is belangrijk voor de spijsvertering. De lever speelt een crusciale rol en is een grote verdeler en regelaar.
 

 


GALBLAAS Yangenergie
 
De galblaas verdeelt de voedingsstoffen. Dit orgaan brengt energie door het hele lichaam in evenwicht met steun van hormonen, gal, speeksel, maagzuur, insuline in de ingewanden. De galblaas werkt samen met de lever die ook gal aanmaakt voor de galblaas.
Als de leverenergie is verstoord is dit ook schadelijk voor de galblaas.
 

 

HART Yinenergie
 
Het hart staat voor medegevoel, liefde, hartstocht en vreugde en heeft daardoor invloed op de emoties en geestelijke kwaliteit.
Het hart pompt het bloed door het lichaam, en als geheel via de hersenen en de vijf zintuigen. Het hart zorgt ook dat stimulansen van buiten aangepast worden aan het inwendige milieu van het lichaam. Bij een zwakke nierenergie komt er teveel vuur in hart.
Bij hartklachten (vuurziekte) en hartkloppingen is het belangrijk de nierenergie te versterken. De milt zorgt mede voor de aanmaak van bloed, de lever slaat bloed op en het hart pompt het bloed door het lichaam. Er moet dan ook goed klikken tussen deze drie organen.
Het hart is verbonden met de kringloopmeridiaan.
Ook de drievoudige verwarmermeridiaan hoort bij het element vuur. Bij het hart horen liefde, vreugde, lachen, creativiteit, warmte.
Lachen is gezond voor het hart. Lachtherapie waarbij je gedwongen tot lachen wordt aangezet is niet echt gezond als je dat een kwartier tot 20 minuten achter elkaar moet doen. Dat kan het hart op den duur schaden. Er is ook een gezegde dat je je dood kan lachen. Zeker mensen met longkwalen zoals astma kunnen er benauwd van worden. Gewoon lachen in golven, waarbij je ook even op adem kan komen om dan weer verder te lachen, is wel oké.
 

 


DUNNE DARM Yangenergie
 
De dunne darm verplaatst en verteert voedsel en bestuurt daardoor het gehele lichaam. De dunne darm en het hart horen bij elkaar. Spanningen en stress hebben een nadelige invloed op de dunne darm. Ook de spijsvertering heeft er onder te lijden. Bij een verstoorde relatie van beiden wordt de bloedsomloop negatief beinvloed.
 
De dunne darm is verbonden met de
Drievoudige Warmtebronmeridiaan.
 

 


KRINGLOOPMERIDIAAN Yinenergie
 
De kringloop heeft relatie met het hart en de bloedsomloop.
Deze meridiaan is verbonden met het bloedsomloopstelsel, hartzakje, stelsel van slagaderen en de hartslagader en vult de functie van het hart aan.
 
De Kringloopmeridiaan regelt de gehele voeding en bloedcirculatie en zorgt voor stabiliteit en evenwichtigheid.


DRIEVOUDIGE WARMTEBRONMERIDIAAN Yangenergie
 
Deze meridiaan vult de functie van de dunne darm aan en regelt ook het geestelijk welzijn en de inwendige organen door energie door het hele lichaam te laten circuleren. Deze meridiaan beschermt de functie van het klierstelsel. De drievoudige verwarmer is tevens van belang voor de spijsvertering en lichaamstemperatuur. Er zetelen drie punten van deze meridiaan in de maag. De bovenste is verbonden met de borst en de voedingsenergie, de middelste is verbonden met de afweerenergie (uitgaande actieve energie en "s avonds en
"s nachts trekt deze energie zich terug hetgeen nodig is om te slapen), het onderste punt is verbonden met de energie boven en onder de navel (afvoer- en reinigende energie) en met het gebied tussen anus en geslachtsdeel en bekkenholte.
 

 

MAAG Yangenergie
 
De maag is verbonden met de functie van slokdarm, twaalfvingerige darm, voortplantings-mechaniek, eierstokken en eetlustgevoel.
Door de relatie met de eierstokken heeft de maag ook invloed op de menstruatiecyclus. De eierstokken hebben ook een relatie met de schildklier. De energie van de maag is naar beneden gericht. Wanneer de energie verstoord is en omhoog stijgt geeft dit problemen als volheid, boeren en een tegengestelde werking van de slokdarm, alsmede hoofdpijn.
 

 


MILT Yinenergie
 
De milt is een belangrijk orgaan. De milt heeft invloed op het spijsverterings- en gistingsproces en regelt ook de functie van de alvleesklier. De milt maakt speeksel aan. De milt regelt de gal in de maag, en stoffen die de dunne darm uitscheidt, voortplantingshormonen die verbonden zijn met de eierstokken en borst. De milt is verbonden met het bindweefsel en ondersteunt de spieren (voor het glad houden van de spieren).
Geestelijke vermoeidheid en zorgen hebben een schadelijke invloed op de milt. De milt speelt een belangrijke rol bij aanmaak en kwaliteit van bloed en afweercellen (het bloed wordt door de lever opgeslagen). Voorts is de milt verbonden met het lymfeklierstelsel voor ontgiftiging en vochthuishouding in de huid. Bij teveel zoetigheid, het eten van rauwkost, teveel yinvoedsel (vooral in de winter, een yinperiode), wordt de miltenergie verzwakt.
Het spijsverteringssysteem is niet uitgerust om rauwkost te verwerken; de milt verkild daardoor. De milt wordt door de veranderende voedingscultus en leefwijze steeds meer verzwakt.
 

 

LONGEN Yinenergie
 
De longen nemen chi (qi) op uit de lucht door het ademen.
Deze energie is van belang om te functioneren en afweer op te bouwen. Door uitademing worden overtallige gassen uitgescheiden. Te snelle ademhaling in een ontspannen toestand veroorzaakt spanning en vernauwing van bloedvaten. De uitademingscapaciteit wordt te zwak. Afvalstoffen worden te lang vastgehouden.
Een zwakke longenergie en een teveel aan vuurenergie in het hart maakt deze toestand erger. Dat komt door een verzwakte nierenergie. Dit is ook een van de oorzaken van stress en depressie, postnatale depressie en manische depressiviteit. De longen werken samen met de dikke darm (uitscheiding). Bij een verstoring wordt psychisch teveel vastgehouden. (zie ook de nierenergie).
 


DIKKE DARM Yangenergie
 
De functie van de dikke darm heeft invloed op de longen.
Een goed functionerende dikke darm zorgt voor een goede energie. Bij problemen wordt in de geestelijke verwerking teveel vastgehouden. De dikke darm levert ook energie aan de maag. Verstoring van de dikke darm geeft ook problemen als arm-, nek- en schouderklachten, aangezichtspijn, langdurige verkouden blijven en lopende neus.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reflexzones van het Lichaam
 

 

HET GEZICHT
 
Allereerst een driedeling.
 
Het bovenste deel van het lichaam correspondeert met de ruimte boven de wenkbrauwen, het middelste gedeelte uit zich in de ruimte tussen de wenkbrauwen en de onderrand van de neus.
Het onderste gedeelte komt tot uiting in het geheel van mond en kin.
Deze driedeling komt telkens weer, in iedere cultuur en in ieder systeem op een enigzins andere wijze terug.
Psychisch brengt een ontwikkeling van het bovenste gedeelte een mentale of intellectuele orientatie, het middelste gedeelte correspondeert met hartelijkheid en extraversie indien het sterk ontwikkeld is, terwijl het onderste gedeelte de verhouding tot materie en arbeid uitdrukt.
 
Uit een nauwkeurige waarneming van de relatieve huidskleur, huidkwaliteit, rimpeling, en pigmentering kunnen conclusies getrokken worden over de conditie van bepaalde organen en lichaamsdelen.
 
 • Zo heeft een verkleuring van de huid onder de ogen, in de richting van de neus vooral te maken met de nieren.
 • Een verkleuring van de huid onder de ogen in de richting van de buitenooghoek en een verslappin van het weefsel daar, duidt op problemen met de galblaas.
 • Horizontale strepen op het voorhoofd verwijzen naar problemen met de dunne darm.
 • Een verticale streep of meerdere strepen tussen de wenkbrauwen duiden op problemen met de lever.
 • Tussen de neusvleugels en de mondhoek loopt een lijn die onder andere verbonden is met de dikke darm, verder ook met het diafragma en met de zenuw aan de achterkant van de benen (nervus ischiadicus).
 • Vaak is de kin, opzij van het midden, slap en wittig, wat duidt op zwakke nieren en geslachtsorganen.
 • Een zwakke blaas komt tot uiting in een dubbele kin of een slappe gerimpelde huid waar normaal de dubbele kin te vinden is.
 • Onder het einde van het jukbeen is de plek, waar de conditie van de dunne darm waar te nemen is. Als deze plek diep ingedrukt kan worden voordat een zekere weerstand wordt gevoeld is dat een teken van zwakke dunne darm. Is de plek daarentegen stevig dan is ook de dunne darm dat.
 • Problemen bij de kaakhoek, de overgang van horizontaal naar verticaal van de onderkaak, ongeveer waar de verstandskiezen te vinden zijn; een verdikking op deze plek duidt op problemen in de lage rug, ongeveer ter hoogte van de vijfde lendewervel.
 
Al de vermelde organen aan beide zijden van gezicht en lichaam.
 

 


 
REFLEXZONES VAN HET GEZICHT
 
Er zijn twee massagemethoden denkbaar die op het gezicht kunnen worden toegepast.
 
 • De ene is een combinatie van tikken (stimuleren) en strelen (kalmeren) en de ander bestaat uit stevige druk.
De combinatie stimuleren-kalmeren, tikken en strelen, wordt toegepast na een diagnose, goed kijken naar wat er in het gezicht aan onevenwichtigheden waar te nemen is. Als het hele gezicht stevig gevormd en goed gekleurd is is er geen werk, maar dat is maar zelden het geval. Meestal zijn bepaalde plekken relatief zwakker dan andere.
 
Die plekken worden dan behandeld met het tikken op de inademing.
Een nabijgelegen gespannen plek wordt daarna in de uitademing ontspannen gestreeld.
 
 • Meestal zijn de punten opzij van de mondhoeken gespannen, zijn de kaken slap, de plek naast de neus gespannen en het traject tussen neus en onderkaak slap.
 • De plek recht onder het midden van het neustopje, boven de bovenlip is dan weer gespannen terwijl de punten opzij daarvan weer slap zijn.
 • In de wenkbrauwen en de slapen is veel spanning terwijl opzij van en onder de ogen slapte te zien is. Ook tussen de wenkbrauwen is het meestal slap.
In het begin lijkt het ingewikkeld te bepalen wat nu precies slap en gespannen is. Met een beetje ervaring wordt het erg eenvoudig, temeer daar het bovenstaande in minstens 95% van de gevallen juist is.
 
 • Om te weten hoe een slappe plek voelt hoeft men eigenlijk alleen de volgende plekken achtereenvolgens in te drukken: zijkant kaak, spier tussen neus en onderkaak, onder de neusgaten, onder de ogen en opzij van de ogen.
 • Vergelijk dan dan met punten op de wenkbrauwen, vooral aan de binnenkant, punt onder neus, boven de bovenlip, onderkaak voor het oorlelletje en de slapen.
 • Wat slap is geeft geen weerstand, je voelt snel het bot zelf.
 • Bij spanning voel je het bot wel zitten, maar lijkt het beschermd door een laagje gespannen weefsel, het bot zelf is dus niet te voelen.
 
Het masseren met stevige druk: zie foto hiernaast.
 1. Bij voorhoofdsholteproblemen; om het lachen te stoppen.
 2. Bij voorhoofdsholteproblemen; teveel plassen; angst.
 3. Bij gesloten neusgat(en); ischias.
 4. Bij gespannen mond; spijsverteringsproblemen.
 5. Maagproblemen; flauwvallen.
 6. Rustgevend
 7. Koude billen; koude voeten.
 8. Lage rugpijn; overgang lendewervels heiligbeen.
 9. Bij doofheid; oorpijn.
 10. Bij hoofdpijn en geestelijke vermoeidheid.
 11. Bij hoofdpijn en gesstelijke vermoeidheid.
 • Alle punten kunnen bij hoofdpijn en stress gebruikt worden.
 • Pijnreacties zijn een teken dat men goed zit.
 • Enkele keren tot 20 tellen en in die tijd de druk geleidelijk laten toenemen.
 • Stevige druk van alle punten na elkaar geven een gevoel "als nieuw".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
REFLEXZONES VAN DE NEUS
 
De neus is een reflexzone, net als andere sterk geinnerveerde lichaamsoppervlakken. Zowel de buitenkant als de binnenkant van de neus kan worden beinvloed. Voor wat betreft de buitenkant is dat betrekkenlijk eenvoudig. Stevige druk met een zo klein mogelijk oppervlak geeft een beinvloeding van de corresponderende plek in het lichaam. Op de zijkant van de neus, de rij op de foto die begint met het oor en eindigt met voet en enkel, is dat betrekkelijk eenvoudig. Een klein drukvlak, bijvoorbeeld de zijkant van de vingertop of een wattenstaafje, en een langzaam, steeds toenemende druk op vooral de pijnlijke plekken, heeft de gewenste werking. Als je de hele rij aan beide zijden doet is een bijkomend (gunstig)effect dat de neusgaten ook geheel open worden, en zo de ademhaling vergemakkelijkt.
Het werken op de neus zelf is wat moeilijker. Daarbij moet altijd voldoende tegendruk gegeven worden, zodat geen vervorming of verplaatsing van het tussenschotje plaatvindt. Meestal worden voor het werken op de neus wattenstaafjes gebruikt.
Een ander gebruik van het neusoppervlak is de diagnose. Een duidelijk afwijkende huidkwaliteit op een bepaalde plek duidt op moeilijkheden met het corresponderende orgaan.
De kwaliteit van de huid van de neus als geheel zegt vooral iets over de conditie van de longen.
 

 
 
 
 

 
REFLEXZONES VAN DE OREN
 
In de oren zijn, net als in de handen en de voeten, alle lichaamsdelen vertegenwoordigd.
 
 1. Het Nulpunt: op de brug tussen lichaam en oor. De massage van dit punt werkt regulerend. Is er geen of weing gevoel in het oor dan zal flink drukken op dit punt het gevoel terug laten komen. Is het oor overgevoelig zodat niet te onderscheiden is welk punt speciale aandacht nodig heeft, omdat ieder punt gevoelig is, dan zal druk op dit punt een normale gevoeligheid geven die een diagnose mogelijk maakt.
 2. De Tragus: het kraakbenig uitsteeksel, dat de gehoorgang beschermt.
 3. De Oorlel: corresponderend met hoofd en hersenen.
 4. De Concha: waar de organen terug te vinden zijn.
 5. Voor de Rand: correspondeert met nek, armen, heupen en benen.
 6. Tussen Concha en Voor de Rand: correspondeert met de ruggewervels.
 7. Helix: de rand.
 
Er is een bijzondere relatie tussen de oorschelp en de nieren, o.a. dat de vorm vergelijkbaar is. De algemene conditie en de vorm van het oor zeggen iets over de nieren, en zo uiteraard ook over het hele lichaam.
Volgens de Oosterse geneeskunst hebben de nieren, en zo de oren te maken met de energie die door de ouders op hun nageslacht wordt overgedragen. Daarnaast met vitaliteit en sexualiteit. De nieren worden als de kern van het lichaam beschouwd.
Een groot en welgevormd oor duidt op een robusute constitutie en een groot vermogen tot rgeneratie en genezing.
 • Het is een heel goede gewoonte om de oren in een verloren moment wat te masseren. Controleer dan eerst het nulpunt en druk stevig als het gevoelig of pijnlijk is.
 • Daarnaast alles losmaken, overal flink trekken en knijpen en wat meer aandacht besteden aan plekken die erg gevoelig zijn.
 • Het tijdig masseren van deze punten is wel één van de beste dingen die je kunt doen om moeilijkheden te voorkomen.
 • Bij regelmatige oormassage kunnen de oorlellen aanmerkelijk groter en losser worden.
 • Een verandering van vorm en zelfs grootte is dus niet onmogelijk.
 
Het belang hiervan is het volgende.
De mens ontvangt niet alleen energie uit voedsel, maar ook via buitenaf. Reflexzones zijn op die manier bekeken, plaatsen die ook voor externe energie extra gevoelig zijn. Het goed verzorgen en ontwikkelen van reflexzones zal dan ook tot een grotere ontvankelijkheid leiden. Beschadigingen, verwondingen en eeltplekken kunnen het ontvangen van energie verstoren.
 
Wanneer een bepaald gebied van het oor wat gevoelig is, betekent het dat een bepaald lichaamsdeel wat meer aandacht nodig heeft.
Het kan ook gebeuren dat, binnen zo'n algeheel gevoelig gebied of elders, een of enkele plekjes gevoelig zijn. Dan kan het zijn dat het masseren met de vingertoppen te weinig op dit punt werkt en dat het nodig is om met een wattenstaafje te werken.
Over de grootte van de massagetop het volgende: hoe kleiner hoe beter.
 
Als er sprake is van pijn of stijfheid en een bepaald lichaamsdeel, kan aan de hand van de de foto bepaald worden wat op het oor de corresponderende plek is.
Massage zal verlichting geven. Erg lang is het meestal niet nodig.
Als het punt goed gezocht en geraakt wordt, is de pijn in het oor en het lichaamsdeel snel verdwenen. Organen kunnen ook pijnlijke reflexzones opleveren zonder dat, of beter gezegd lang voordat duidelijke klachten en ziekten zich voordoen.
 
Een andere methode van beinvloeding is met wierookstokjes.
 
Men kan dan twee methoden onderscheiden: de langzame methode die bedoeld is om een slappe, witte plek die correspondeert met een weing actief of onderontwikkeld orgaan of lichaamsdeel te versterken, en de snelle methode die een oververhit orgaan of lichaamsdeel moet afkoelen.
In het eerste geval bij gebrek aan avtiviteit ga je als volgt te werk:
 
Houd het wierookstaafje ongeveer anderhalve centimeter van de te beinvloeden plek: wordt niets gevoeld, dan iets dichterbij; wordt de hitte op het oppervlakte van de huid gevoeld dan iets verderaf.
De bedoeling is het gevoel te krijgen dat de plek de hitte opneemt, dat de hitte naar binnen gaat.
 
In het tweede geval bij oververhitting:
 
Houd het wierookstaafje een korte tij enkele millimeters van de te behandelen reflexzone, op de volgende manier:
 
Bepaal eerst precies de meest gevoelige plek en controleer ook de klacht in het lichaam, die er volgens de foto zou moeten corresponderen. maak de wierookstokjes klaar en instrueer de persoon om als hij pijn waarneemt onmiddelijk te waarschuwen. Vertel ook dat het dan nog enkele tellen duurt. Houd het puntje van het wierookstokje dicht bij de te behandelen plek tot het pijnlijk gaat worden.
 
Wat betreft links en rechts bij de oren:
begin aan de zijde waar de klacht zich voordoet en controleer daarna, als er niets te vinden is, hetzelfde gebied aan de andere kant.
De uitstraling van de vingers kan ook op het oor gebruikt worden.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
REFLEXZONES VAN DE SCHEDEL
 
Schedel van achter gezien:
xxx = zijkant van de romp
h.b. = heiligbeen
1 - 2 = 1ste en 2de borstwervel
 
Ook via de schedel is het hele lichaam te beinvloeden.
Op de schedel van achter gezien, waarbij vooral de hele wervelkolom duidelijk aanwezig is, en daarnaast enkele plekken die goede diensten kunnen bewijzen. Bij vermoeidheid van de ogen zijn de aangegeven plekken op de schedel pijnlijk, en bij stevige druk rondom die plekken treedt vaak snel ontspanning en vermindering op.
 
De achterkant van de schedel en ook de zijkant kunnen heel goed gemasseerd worden. Bij voldoende concentratie kan ieder massagemethode werken. Een illustratie heirvan is dat in de metamorfosemassage zelden echt stevig wordt gemasseerd maar vaak gedurende langere tijd op een bepaalde plek wordt geconcentreerd waarbij dan zacht op of over die bepaalde plek wordt gestreken.
De richting waarin gestreken wordt is dan van groot belang. Wordt over het verloop van de wervelkolom gestreken van staartbeen naar halswervel, dan is het effect daarvan enigzins dematerialiserend, en verstevigend. Om te bepalen in welk geval wat te doen kun je enkele streken in de ene richting maken, en vervolgens in de ander, en daarna vragen welke van de twee het prettigst voelde.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
REFLEXZONES VAN DE HANDEN
 
In de handen is het hele lichaam terug te vinden. De handrug is de hardste kant en het beschermende deel van de hand en correspondeert met het oppervlakkige deel van de romp.
De handpalm bergt de reflexzones van de organen in zich.
 
Hoe lang masseren.
 
De lengte van de massage hangt af van de intensiteit en de kracht waarmee gewerkt wordt. Hoe intensiever hoe korter.
Minimaal 2 tot 3 minuten per hand tot maximaal 10 minuten per hand.
Dit geld voor gezonde mensen en kwalen die er nog niet lang zijn.
 
Bij ouderen, zieken en degenen die een kwaal al veel langer hebben: niet te hard beginnen. Eerst een beetje, dan afwachten hoe het werkt, goed opletten, om de dag er wat tijd aan te besteden.
Langzaam naar 10 minuten toewerken en zo nu en dan een week rust.
 
Van belang is dat altijd eerst de hele hand, voet, oor, enz gemasseerd worden, niet alleen maar die plek waarvan je al weet dat het pijn zal opleveren. Bij zo'n stevige massage komen alle plekken aan de beurt en krijg je een volledig beeld van wat er allemaal gevoelig is. Die gevoelige plekken moeten dan allemaal aandacht krijgen.
Het orgaan of lichaamsdeel waarin zich de venwichtsverstoring zich uit door pijn, is zelden de enige en soms niet de belangrijkste die is aangedaan. Vandaar dat je altijd een volledige massage doet, om een volledig overzicht te krijgen.
 
Links en Rechts.
 
De rechterhelft van het lichaam is vooral te beinvloeden via de recherhand, de linkerhelft via de linker. Op de duim kan soms een kruizing zijn, rechts correspondeert dan met links en links met rechts.
 
De Handpalm.
 
De hand palm werkt voornamelijk op de organen.
De methode van beinvloeding is stevig masseren. Een andere methode is concentreren en uitstralen. Het mag niet geheel van deze wereld klinken, maar het werkt. De electrische energie houdt namelijk niet altijd op bij de toppen van de vingers, en door concentratie kan een uitstraling ontstaan, die net werkt als masseren. Het doet geen pijn.
 
Zo gaat het.
 
Ontspannen gaan zitten. Aandacht naar ademhaling, rustig in- en uitademen. Gedachten laten vervagen. Het gewenste plekje opzoeken en aanraken (heel ontspannen, niet knijpen). Bij de inademing voorstellen dat energie naar het topje van de vinger stroomt; bij de uitademing voorstellen dat de energie ciculeert in den rond het plekje.
Neem er de tijd voor, minstens een minuut of vijf. Het kan zowel bij jezelf als bij anderen.
De hand heeft als voordeel dat hij bijna altijd en overal gemasseerd kan worden zonder veel toestanden. Hij geeft voor pijntjes en problemen die nog pas kort bestaan goed resultaat en ook bij langduriger, chronische kwalen kan er wel verlichting ontstaan.
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
REFLEXZONES VAN DE VOETEN
 
Beschrijving Reflexpunten opzoeken op internet onder Afbeeldingen en dan Voetreflexzones.
 
In de voet komen, net als in de hand, vele energiekanaaltjes voor die, als de corresponderende plek in he lichaam niet in orde is, pijn kunnen veroorzaken bij druk.
In de twee voetzoeln zijn, net als in de handpalmen, de organen van het lichaam terug te vinden.
Pijn bij druk betekent dat er iets niet helemaal klopt. Dat wil niet zeggen dat er sprake is van ziekte; het functioneren is niet zoals het zou kunnen zijn. Ziekte betekent dat er aanwijsbare patalogische processen aan de gang zijn. Ook een zekere tijdelijke oeverbelasting van een orgaan is op de corresponderende plek op de voet terug te vinden. Zo'n overbelasting kan door een massage van het gebied verholpen worden.
Er is dus geen reden tot ongerustheid als een bepaalde plek gevoelig is of pijnlijk bij druk. Het is wel de moeite waard om eens uit te proberen wat de gevolgen zijn van een paar massages op die plek.
Meestal worden bepaalde lichaamsdelen losser en prettiger.
 
Bij sommige mensen doet de hele voet pijn.
Op zichzelf is dit niet bijzonder verontrustend. Het zegt iets over een zekere gespannenheid en een zekere algemene overgevoeligheid.
Ook als bijna alles pijn doet, is het mogelijk om verschillende soorten en graden van pijn en gevoeligheid te onderscheiden.
Sommige mensen voelen geen pijn. Dan kan men vragen of er plekken zijn die wat meer gevoelig zijn dan andere. Als een bepalld punt ongevoelig is en de rest van de voet vrij gevoelig, betekent dat juist dat zo'n deel extra aandacht behoeft.
Na een paar keer zal het gevoel dan waarschijnlijk terug komen.
Soms is het moeilijk om precies de plek te vinden waar het om gaat.
Ieder voet is verschillend. De foto's zijn bedoeld als inspiratiebron, ze geven aan waar je moet zoeken. De aangegeven plekken zijn de kern van het gebied dat nog wat groter is dan aangegeven en dat ook andere organen kan overlappen.
 
Meer over masseren.
 
Ideaal is om te masseren tegen de pijn aan: duidelijk voelbaar, maar zonder een terugtrekreactie op te roepen. Om zo te kunnen masseren is het raadzaam eerst een korte algemene voetmassage te doen, en te proberen zo te masseren dat er sprake is van duidelijk voelbaar, maar géén pijn.
 
Er zijn verschillende methoden denkbaar.
Allereerst het meest gebruikt de duim.
Ook de andere vingers kunnen uiteraard benut worden.
Hetzelfde geldt ook voor de knokkels. Het voordeel van de knokkels is dat het minder vermoeiend is; nadeel is echter de minder grote gevoeligheid van de vingertoppen.
 
Masseren gebeurt door de aangewezen plek van de vingertop op de pijnlijke plek te brengen en de draaiende en duwende bewegingen te maken. Voelen of er verschil is tussen weefsel dat pijn veroorzaakt en het weefsel dat minder of geen gevoeligheid geeft bij druk.
Ook een eenvoudig stokje waarvan de top even groot is als een vingertop, kan goed gebruikt worden.
 
De houding van de masseur.
 
De meest populaire houding bij het masseren van de voet is die waarin de masseur en degeen die gemasseerd wordt tegenover elkaar zitten. Dit is echter ook de meest vermoeiende houding.
Een reden om zo te zitten is dat je oogcontact houdt. Wanneer je je wat meer vertrouwt op de andere signalen die het lichaam voortdurend geeft, b.v. spannen bij pijn of irritatie, zijn de ogen niet zo nodig. Voordeel van een houding waarbij degeen die gemasseerd wordt op de rug ligt is ook een (betere) mogelijkheid.