Welkom bij Stars Massageschool. Uniek in Twente. Niet dromen maar doen!

SCHEURING VAN EEN PEES OF SPIER

Arnica

In je lichaam zitten meer dan 425 spieren. Elke spier is met pezen aan het beenderstelsel verbonden. Je kunt je spieren beschouwen als de motoren van je lichaam, die beweging mogelijk maken. Veel spieren zitten direct onder de huid. Geen wonder dus dat spieren en pezen vaak geblesseerd raken: het zijn er veel, ze doen zwaar werk en ze zitten aan de buitenkant van je lichaam.

Blessures aan spieren en pezen staan in de top van meest voorkomende sportletsels. Hiervan betreft het in bijna de helft van de gevallen een scheuring van het vlezige gedeelte van de spier: het spierlichaam. Ongeveer net zo vaak komt het voor dat de spier scheurt op de overgang tussen spierlichaam en pees. In ernstige gevallen kan de pees van de spier losscheuren, of wel aan de spier vast blijven zitten, maar van het bot losscheuren. Om de ernst van de blessure aan te geven worden ze ingedeeld in categorie├źn, waarbij 1 de lichtste is en 3 de zwaarste. In de lichtste categorie is minder dan 10% van de vezels gescheurd. In de zwaarste categorie is meer dan de helft van de vezels gescheurd en in het ergste geval zijn ze allemaal afgescheurd. Door de huid heen is dan een gat in de spier te voelen. De ernst van de blessure is afhankelijk van de kracht die op dat moment door de spier geleverd werd. Meestal is een spierscheuring het gevolg van een plotselinge krachtsexplosie, zoals bij de start van een sprint. Maar deze blessure kan ook tijdens veel rustiger gebruik optreden.
De kans op een spierblessure wordt groter als je aan een bepaalde spier al eerder een blessure hebt opgelopen, na een gebrekkige of slechte warming-up, door vermoeidheid en langdurige blootstelling aan koude.

Homeopathie
Homeopathische geneesmiddelen stimuleren het zelfherstellend vermogen dat ons lichaam bezit, en kunnen bij sportblessures dus een goede ondersteuning zijn. We noemen enkele homeopathische middelen die de genezing van een
spier- of peesscheuring kunnen bespoedigen. Onder het acute stadium verstaan we de eerste uren na het ontstaan van het letsel.
In het acute stadium: Arnica D6, 4x 10 druppels om het half uur innemen, daarna nog 2x om het uur 10 druppels innemen.
Na het acute stadium kun je overgaan op Rhus toxicodendron D6, 2x daags 10 druppels.
Uitwendig: Amiflor gelei in de eerste dagen, mits de huid onbeschadigd is.
Bij een beschadigde huid uitwendig behandelen met Belliflor ge!.
Als nabehandeling nog enige dagen het gekwetste gebied met SRL gelei in masseren.
 
Home