Welkom bij Stars Massageschool. Uniek in Twente. Niet dromen maar doen!

Meridianen en Oosterse Filosofie


ANALYSE VAN GEZONDHEIDSPROBLEMEN
 
Er zijn veel manieren om het lichaam te bekijken en net zo veel soorten beoordelingen die we kunnen maken.. Een dokter gebruikt diverse diagnostieken. Sommigen zijn eenvoudig genoeg, zodat de leek met wat praktijkervaring er genoeg van kan leren om zijn eigen gezondheid te kunnen onderhouden en te kunnen bepalen wanneer geneeskundige hulp nodig is. Het testen van spierfuncties is een van de meest effectieve methoden om de structurele balans - waar we naar streven - op zijn hoedanigheid te toetsen. Dit han bovendien aangevuld worden met andere analysemethoden.
 

SYMPTOMEN
 
Buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, arm-, schouder-, en beenpijnen zijn de meest voorkomende klachten in de spreekkamer.
Variaties dus op: hoofd, rug, maag, armen en benen, een groot gedeelte van het lichaam! De nekspieren zijn vaak betrokken bij hoofdpijnen; in het geval van buikpijn is het veelal gemakkelijk verlichting te brengen.
Ziekte is een afwijking van het normale patroon, onafhankelijk van wat de symptomen zijn. Het zou goed zijn voor de mens zich van de gedachte "ziekte" los te maken en om te zwaaien naar het begrip "gezondheid".
Op het moment dat een afwijking optreedt, zou er iets gedaan moeten worden, niet pas wanneer er al een bepaald ziektebeeld gevormd is.
Als we tijd nemen om onze gezondheid te onderhouden, dan zullen zich ook geen symptomen ontwikkelen die behandeling nodig maken.
 
Dit is preventieve gezondheidszorg.
 
Maar een heleboel mensen hebben nu geen perfecte gezondheid. Er is veel interesse in gezond eten, fysieke fitheid, en nieuwe en oude gezondheidfilosofieën. We streven allemaal naar een beter gezondheid, we willen ons beter voelen. Er zijn altijd wel symptomen, pijntjes en ongemakken die we kwijt willen. Vaak is de klacht het gevolg van een oorzaak op een hele andere plek in je lichaam. We moeten elke persoon als een geheel menselijk leven blijven ervaren, niet als b.v. een "loopneus", een "diabeet" of een luie huisvrouw.

 

HOUDING
 
De taal van het lichaam lezen is een manier om meer bewust te worden van hetgeen er met het lichaam gebeurt. We worden ons bewust van meer en meer lichaamssignalen en we kennen meer gebaren en houdingen
dan we woorden kennen. Sommigen hiervan zijn universeel, andere niet.
Soms is het voldoende om naar iemand te kijken om intuïtief te voelen hoe het met die persoon gaat; onbewust proces.
We geloven dat men zich beter zal voelen en gezonder zou blijven als men zijn houding zou verbeteren. Om de afwijkingen die verbetering behoeven te kunnen herkennen, moeten we eerts weten wat een goede houding betekent. Het lichaam probeert in balans te komen tegen de werking van de zwaartekracht in. Een afwijking van de normale houding kan het eertse stadium zijn van een probleem, of het resultaat zijn van jarenlange compensatie. Het herkennen van afwijkingen is de eerste stap op weg naar verbetering. Let er op wat verkeerd kan zijn met de houding en hoe correctie aangebracht kan worden voordat de zaak uit de hand loopt.
 

BEWUSTWORDING
 
Het is ook belangrijk ons meer bewust te worden van ons lichaam. Sommige mensen zullen zeggen "ik voel me slapjes vandaag". Ze voelen dat gewoon. Concentreer je erop hoe je je voelt, waar de spanning is. Breng dit in verband met waar de tegenovergelegen zwakheden kunnen zijn. Denk ook aan andere symptomen. Als je aan het werk bent of aan het trainen, stop dan wanneer de spieren moe worden, om te voorkomen dat je zwakke spieren beschadigt. Het toepassen van deze methoden op anderen, helpt een persoon zijn eigen lichaamstaal te leren begrijpen.
Sommige mensen zijn zich er erg bewust van en hebben een grote gevoeligheid voor hun lichamelijke conditie.
 

YIN EN YANG
 
Het eerste uitgangspunt in de Chinese geneeskunst is de samenhang, tussen alle systemen waaruit de mens bestaat.
Het tweede uitgangspunt is dat van de polariteit, die overal aanwezig is, aangegeven met de begrippen Yin en Yang en het bekende symbool.
 
Alle verschijnselen in de schepping zijn het resultaat van het samenspel tussen deze twee elementen Yin en Yang.  
 • Yang: is het lichte, actieve, creatieve, positieve element.
 • Yin: is het donkere, passieve, ontvankelijke, negatieve element
De wijze waarop Yin en Yang, de negatieve en positieve beginselen in de natuur, zich tot elkaar verhouden en, is de oorzaak van de ziektes die mensen treffen die in opstand komen tegen de wetten van de natuur, of er in ieder geval niet mee in harmonie zijn.
 
Ieder mens bestaat uit Yin- en Yangelementen. In Yin is ook weer Yang, en in Yang weer Yin aanwezig.
 • De vaste organen worden beschouwd als Yin.
 • De holle organen worden beschouwd als Yang.
Net zoals er een Noordpool en een Zuidpool zijn, zo ook bestaan er in ons lichaam de Yin- en Yangpolariteiten. De systemen van het leven ontvangen hun energie van de energiestroom tussen deze twee polen.
 
Het Oosterse denken kent twee essentiële energievormen in het lichaam: 
 • Iei dat voortgebracht wordt door de grove elementen van het voedsel die in onze bloedstroom terecht komen.
 • Chi de oorspronkelijke of universele energie die de oorsprong is van alle dingen en van het leven zelf.
 • Meridianen zijn de kanalen waardoor deze CHI energie door het lichaam stroomt.


WAT IS EEN MERIDIAAN
 
Acupressuurkanalen, of meridianen, bevinden zich in ons hele lichaam. Ze bevatten een vrijstromende, kleurloze vloeistof zonder cellen, die mede door het hart beïnvloed kan worden. Deze meridianen zijn gemeten en in kaart gebracht met behulp van moderne technische methoden van electronische, warmte- en radioactieve meting. Met voldoende ervaring kunnen ze ook gevoeld worden. Langs de meridianen kennen we specifieke acupunctuurpunten. Deze punten hebben elctromagnetische eigenschappen en bestaan uit kleine, ovale cellen die rondom de haarvaten in de huid, de aderen en de organen in het lichaam gelegen zijn. We kennen zo'n 500 punten die, afhankelijk van de gewenste resultaten in een bepaalde volgorde gebruikt worden.
 
We geven namen aan de Meridianen overeenkomstig de levensfunctie waarmee ze te maken schijnen te hebben; meestal is dit dezelfde naam als die van ons bekende orgaan.
 

DE MERIDIANENKRINGLOOP
 
De Meridianen krijgen de classificatie Yin of Yang al naar gelang de richting waarin ze aan de oppervlakte van het lichaam lopen. Diep binnenin de romp komen de Meridianen bi elkaar, maar we werken met dat gedeelte dat aan de oppervlakte komt en toegankelijk is voor aanraking.
 
 • Yangenergie: komt van de zon en de Yangmeridianen lopen van de vingers naar het gezicht of van het gezicht naar de voeten.
 • Yinenergie: afkomstig van de aarde, loopt van de voeten naar de romp en van de romp langs de binnenkant (Yinkant) van de armen naar de vingertoppen.
De energiestroom in de Meridianen heeft feitelijk een ononderbroken verloop verloop en wel in één bepaalde richting en in een vaste volgorde van de ene Meridiaan naar de andere. Aangezien er geen begin en geen eind is aan deze stroom, stellen we de volgorde van de Meridianen voor als een wiel.
Als we langs dit wiel de meridiaanlijnen volgen, krijgen we het volgende verloop over het lichaam.
 
 • Yin = van de romp naar de vingertop, langs de bin nenkant van de arm.
 • Yang = van de vingertop naar het gezicht, langs de buitenkant van de arm.
 • Yang = van het gezicht naar de voeten, langs de buitenkant van het been.
 • Yin = van de voeten naar de romp, langs de binnenkant van het been.
Dit proces van stappen moeten we drie keer volgen om langs de twaalf belangrijkste meridianen te gaan. Door met je hand langs de meridianen te gaan, kun je een snelle energie opekkende massage geven. Voltooi de massage door langs de meridianen van het conceptievat en het gouverneursvat te gaan die precies over de ruggegraat naar boven tot de bovenlip en aan de voorkant van het lichaam over het midden naar de onderlip lopen.
 
Als de energiestroom onbelemmerd kanverlopen, brengt het lichaam deze stroom in een juist evenwicht om het lichaam optimaal te laten functioneren. Soms echter komt het systeem in moeilijkheden door het leven dat we leiden en de roofbouw die we op ons lichaam plegen. Dit kan zoveel spanning geven in het systeem, of zo lang voortduren, dat het circuit daardoor overbelast raakt. Dan slaan alle stoppen door en die moeten eerst weer vervangen worden voordat de energie weer goed kan doorstromen.  
 


UITLEG MERIDIANENLOOP
 
 
 • Links: Yang Maagmeridiaan van het oog naar 2e teen.
 • Rechts: Yin Miltmeridiaan van grote teen tot onder oksel.
 • Rechts: Yin Hartmeridiaan van onder oksel via de binnenkant van de arm naar de pink.
 
 
 
 • Links: Yang Dunnedarmmeridiaan van de pink, naar het oor.
 • Links: Yang Blaasmeridiaan van boven het oog, langs het hoofd, via 2 banen over de rug, langs de achterkant van het been, via de buitenkant van de voet naar de kleine teen.
 • Rechts: Yin Niermeridiaan van onder de grote teen, langs de binnenkant van de voet, via de binnenkant van het been, langs de lies, over de buik, tot onder het sleutelbeen.
 • Rechts: Yin Kringloopmeridiaan vanaf de borst, via de binnenkant van de arm, naar de middelvinger.
 
 
 
 
 • Links: Yang Drievoudigewarmtebron van ringvinger, langs buitenkant arm, over de schouder, langs de nek, via de zijkant van het hoofd naar de zijkant van het oog.
 • Links: Yang Galblaasmeridiaan vanaf de zijkant van het oog, zig zag via de zijkant van het hoofd, achter door de nek, via de achterkant van de schouder, langs de zijkant van het lichaam, over de heup, langs de buitenkant van het been, via de enkel langs de voet naar de 4e teen.
 • Midden: Yin Levermeridiaan van de grote teen, langs de binnenkant van de voet, langs de binnenkant van het been, via de lies, over de heup, langs de buitenkant van de ribben omhoog.
 • Midden: Yin Longmeridiaan vanaf de borst, via de binnenkant van de arm, naar de duim.
 • Rechts: Yang Dikkedarmmeridiaan vanaf de wijsvinger, via de buitenkant van de arm, over de schouder, langs de nek, over de kaak, naar de bovenlip.
 • Rechts: Yin Conceptievat vanaf de onderkant van de buik, midden over de buik, midden over de borst, midden over de hals, midden over de kin, tot aan de onderlip.
 • Rechts: Yin Gouverneursvat vanaf de achterkant, midden over de billen, midden over de rug, midden over de achterkant van het hoofd, midden over het hoofd, midden over het voorhoofd, tot aan het puntje van de neus.