Welkom bij Stars Massageschool. Uniek in Twente. Niet dromen maar doen!

PEES (SCHEDE) ONTSTEKING
 
Ruta   Rhus Tox
 
Veel pezen lopen in een soort tunnel: de peesschede. Deze schede heeft een binnenbekleding van hetzelfde weefsel als de binnenkant van het kapsel van een synoviaal gewricht. Dit weefsel produceert een glijmiddel, zodat de pees soepel door de schede kan glijden. Bovendien wordt de pees hierdoor gevoed.
Als de pees ontstoken is, raakt de binnenkant van de peesschede ook geïrriteerd en zwelt op. Door de zwelling kan de pees moeilijk in de schede heen en weer glijden en voelt stijf aan. Zie onder Peesontsteking.
 
 
PEESONTSTEKING
 
De meest voorkomende peesblessures zijn peesontsteking en peesscheuringen. Als het gaat om de meest geblesseerde pees is de achillespees in de kuit de onbetwiste koploper. Andere vaak getroffen lichaamsdelen zijn de schouder, de
onderarm en het onderbeen. Een achillespeesontsteking komt nogal eens voor bij sporten waarbij veel hard gelopen wordt. Dat is ook direct de reden dat deze pees tot de meest geblesseerde behoort. Immers, bij de meeste sporten wordt hard gelopen. De ontsteking ontstaat door een beschadiging van de pees. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als bij een plotselinge krachtexplosie de kuitspier, waarvan de achillespees de pees is, zich krachtig samentrekt.
De kuitspier is een hele sterke spier; bij een krachtige samentrekking komt er dan ook een enorme kracht op de achillespees te staan. Soms is die kracht zo groot dat er kleine scheurtjes in de pees ontstaan. Die scheurtjes kunnen echter ook op dezelfde manier ontstaan als de ‘vermoeidheidsbreuken' in botweefsel, namelijk door een langdurige overbelasting, bijvoorbeeld tijdens het lopen van een marathon. Ook een gebrekkige warming-up kan oorzaak zijn van een peesontsteking. Je begint dan een prestatie te leveren terwijl er eigenlijk een te hoge beginspanning in je spieren en pezen bestaat.
En hoe hoger de spanning in spier en pees, hoe groter de kans op een blessure.
Daarnaast kunnen slechte schoenen of een te harde ondergrond het ontstaan van een achillespeesontsteking bevorderen.
Een peesontsteking begint sluipend. In het begin zul je er niet veel meer last van hebben dan een vervelend, zeurend gevoel. Daarbij komt dat een peesontsteking de nare gewoonte heeft om na rust meer pijn te doen dan na enige beweging. Tijdens een training zal de pees in het begin bijzonder pijnlijk zijn maar als je door blijft lopen, zakt de pijn af. Op die manier hou je zelf de peesontsteking in stand, want juist de beweging die de ontsteking in de eerste plaats veroorzaakte zorgt er naderhand voor dat de pijn vermindert.
Echter, de pijnvermindering geldt alleen op het moment dat je aan het trainen bent, want een paar uur na je training komt de pijn nog heviger terug dan ervoor.
Zoiets kan natuurlijk niet goed blijven gaan en na een week of twee is de pijn haast niet meer uit te houden. De meeste sporters gaan pas dan naar een arts.

Een peesontsteking komt niet alleen aan de achillespees voor, maar ook op andere plaatsen, zoals de pees van de biceps (buigspier van de bovenarm).
De verschijnselen en behandeling zijn daarbij vrijwel gelijk aan die van de achillespees, maar de oorzaak is anders. De pees van de biceps loopt door een groef in het bovenarmbot, en als de pees langs de botranden schuurt, ontstaat een peesontsteking. Het meest opvallende kenmerk is pijn aan de voorkant van je schouder. Soms kun je het gevoel hebben dat er iets verschuift, of dat de pees op het bot ergens achter blijft hangen en plotseling losschiet.
Een dergelijke peesontsteking komt voor bij sporten waarbij de armen veel gebruikt worden, zoals tennis, squash, honkbal, cricket en turnen.

Een derde, veel voorkomende plaats voor een peesontsteking, is de onderkant van de kniepees. Dit is een ware mammoetpees, die ongeveer zo dik is als een vinger en enorme krachten verwerkt. Bij hardlopen krijgt deze pees een kracht van ongeveer 750 kilo te verwerken, springen vergroot die kracht zelfs tot 1200 kilo! De meeste kniepeesontstekingen ontstaan dan ook door springen. Door de herhaalde grote kracht die op de pees komt te staan, raakt deze geïrriteerd en kan uiteindelijk gaan ontsteken. De pijn van een kniepeesontsteking voel je aan de bovenkant van je scheenbeen, daar waarde kniepees op het scheenbeen aanhecht. Hurken en springen zijn de pijnlijkste activiteiten.

Homeopathie

Er zijn twee homeopathische middelen die een helende werking op de pezen hebben, namelijk Ruta en Rhus toxicodendron. Ruta D6 kun je gebruiken als je het gevoel hebt alsof de pees te kort is en je een moe gevoel hebt in je been, schouder of arm. Als de pijn erger wordt door bewegen, vooral als het een stekend soort pijn is, kun je naast Ruta ook Rhus toxicodendron D6 innemen.
Wanneer de pijn ‘s nachts in bed erger wordt door de warmte en kou juist verbetert, kun je Ledum D6 erbij innemen. Voor alle drie de middelen geldt 3x daags 10 druppels. Als de ontsteking zich uitbreidt, kun je daarnaast Echinacea oertinctuur gebruiken, 3x daags 5-10 druppels. Echinacea is een middel dat de afweer verhoogt en ontstekingen tegengaat.

Home