Welkom bij Stars Massageschool. Uniek in Twente. Niet dromen maar doen!

MENISCUSBLESSURE 
 
Arnica

Een gescheurde meniscus is een veelvuldig voorkomende knieblessure, die meestal ontstaat door een val op de knie of een botsing met een tegenstander. Een dergelijke blessure komt vaak voor bij voetballers en heeft dan ook de bijnaam ‘voetbalknie' gekregen. De beweging waarbij een meniscusscheuring het vaakst optreedt, is als het onderbeen op de grond staat, er tegelijkertijd veel kracht op uitgeoefend wordt en het bovenbeen op het onderbeen draait. Eigenlijk een draaiing van het lichaam terwijl het been nog op de grond staat, met andere woorden een draaiing om je eigen lengte-as. De kraakbeenschijf wordt tijdens zo'n beweging als het ware platgewalst, waardoor hij barst of scheurt. De meniscus kan door een grote kracht in één keer scheuren, maar er kan ook een klein scheurtje of barstje ontstaan, dat door verder trainen steeds groter wordt. Wanneer de meniscus scheurt, voelt dat alsof er iets losschiet in je knie. In de loop van de volgende uren wordt de knie stijf door de zwelling en kun je hem niet goed meer buigen. De pijn zit aan de kant waar de
meniscus gescheurd is.
Als er een stukje van de meniscus afgescheurd is, kan dat door het gewricht heen verplaatsen. Als dat gebeurt, kun je je knie meestal niet meer helemaal strekken: je knie zit op slot'. De klachten die je hebt bij een klein scheurtje of barstje zijn meestal met een paar dagen verdwenen. Dat wil echter niet zeggen dat het scheurtje genezen is! Kraakbeen herstelt niet, daarom kan een meniscusblessure steeds weer terugkomen. Telkens als je een bepaalde draaiende beweging in je knie maakt (de beweging waarbij de blessure ontstaan is) kun je last krijgen van de gescheurde meniscus. Dat gebeurt niet alleen tijdens sporten, maar ook tijdens hele normale dagelijkse bewegingen.
Naast het optreden van pijn en zwelling, zit er nog een vervelende kant aan een gescheurde meniscus. Eén van de belangrijke functies van de meniscus is die van schokbreker tussen de botuiteinden van het onder- en bovenbeen.
Als de meniscus gescheurd is, zullen de gewrichtsvlakken van de botstukken bij beweging langs de gescheurde meniscus wrijven, waardoor het kraakbeen op die vlakken ruw en onregelmatig wordt. Dit wordt degeneratie van het gewrichtskraakbeen genoemd en kan uiteindelijk leiden tot slijtage (artrose). Daarom wordt een gescheurde meniscus in de meeste gevallen operatief verwijderd. Na een dergelijke operatie moet je ongeveer drie weken met krukken lopen. Door intensieve oefentherapie ben je meestal zes weken na de operatie weer in staat om kleine afstanden hard te lopen of te zwemmen.
Na drie maanden kun je in de meeste gevallen weer volop trainen
en sporten.

Homeopathie
In het acute stadium kun je Arnica D6 innemen, 4x 10 druppels om het halfuur, om de zwelling tegen te gaan. Dan onmiddellijk een arts raadplegen.
Uitwendig kun je het herstel ondersteunen met Arniflor zalf.